Újratárgyalható a szándéknyilatkozat

2010. május 12., szerda, Közélet

A Nemzetközi Valutaalapnak küldött szándéknyilatkozat nem végleges, a tervezett intézkedések bármikor újratárgyalhatóak, a kormány nem fogadja el a szándéknyilatkozatot, csak ha a Gazdasági és Szociális Tanács jóváhagyta azt, ellenkező esetben újra kell kezdenie tárgyalásait a valutaalappal ― jelentette be Traian Băsescu államfő a kormánynak és a kormánypártoknak a szakszervezetek és a munkaadók képviselőivel tartott tegnapi megbeszélése után.

Az ellenzék elutasítja

Az ellenzék elutasítja a kormány által tervezett megszorító intézkedéseket, ezért bojkottálta Traian Băsescu államfő, a szakszervezetek és a parlamenti pártok megbeszélését. Victor Ponta, a Szociáldemokrata Párt elnöke társadalmi genocídiumnak nevezte a kormány csomagját, és kijelentette, készek csatlakozni a szakszervezetek tiltakozó akcióihoz. A Nemzeti Liberális Párt vezetősége azt javasolta a kabinetnek, jelentősen csökkentse létszámát, úgy, hogy összesen csak hét minisztere maradjon a kormánynak, és 120 helyett 30 ügynöksége. A liberálisok ezen kívül a parlament, az elnöki hivatal és a titkosszolgálatok működési költségeinek drasztikus csökkentését is javasolták.

Az államfő Bocot bírálta

Nyilvánosságra került az a hangfelvétel, amely Băsescu és a kormánypárti törvényhozók hétfői tanácskozásán készült. Băsescu arról próbálta meggyőzni a honatyákat, hogy támogassák a kormány kiadáscsökkentő intézkedéscsomagját. A hangfelvétel alapján készített jegyzőkönyv szerint Băsescu bírálta az Emil Boc által vezetett kormányt, amely nem ültette át gyakorlatba a korábban meghirdetett kiadáscsökkentő programokat, és emiatt vált szükségessé a mostani, sokkal drasztikusabb cselekvési terv. Băsescu elmarasztalta az őt támogató demokrata pártot amiatt is, hogy alkalmatlan személyeket nevezett ki a különböző állami intézmények élére, és a politikai klientúrát építette. Az államfő leszögezte, hogy nem alkalmas pillanat a mostani a kormány átalakítására, ezért a jelenlegi kormánynak kell kivezetnie Romániát a válságból.

Egyeztetni még lehet

Miután tegnap Emil Boc kormányfővel és a kormányoldal képviselőivel találkoztak a szakszervezetek és a munkaadók képviselői, Traian Băsescu államfőt arról kérdezték újságírók, van-e lehetőség a kormány és a Nemzetközi Valutaalap (FMI) közötti megállapodás módosítására. ,,Persze, bármikor újra lehet kezdeni a tárgyalásokat ― válaszolta Băsescu ―, de szeretném, ha tudnák: ez időt jelent, és úgyis be kell mutatnunk, hogyan csökkentjük a költségvetési kiadásokat."

A szakszervezetekkel és munkaadókkal folytatott megbeszélések után az államfő televíziós beszédet tartott, melyben ismét kifejtette, a valutaalapnak javasolt megszorító intézkedések a legmegfelelőbbek Románia számára. Meggyőződését fejezte ki, hogy ,,ez a veszett ellenkampány a zűrzavarkeltést célozza", mert ,,sokan vannak, akik a 90-es évek zűrzavaros állapotait akarják visszaállítani, amit arra használtak ki, hogy jól meggazdagodjanak".

Băsescu: korrekt ajánlatot tettem

A megszorító intézkedésekről elmondta, ez a módszer a megoldás arra, hogy az ország visszaszerezze, amit 2000―2008 között fedezet nélkül elköltöttek. ,,Mi mindannyian tudtuk már akkor, hogy nagyobbak a fizetések, mint a termelékenység, magasabbak a nyugdíjak, mint a nyugdíjalap, már akkor figyelmeztettünk, hogy ez így nem fenntartható" ― mondta. A megszorítások alternatívája lenne a kölcsönök spiráljába bonyolódás, ez azonban lehetetlenné tenné az ország legcsekélyebb fejlesztését is ― magyarázta. Támogatja a kormányfőnek azt a javaslatát, hogy a szándéknyilatkozatot csak a Gazdasági és Szociális Tanács jóváhagyása után küldjék el a valutaalapnak, ha ott jobb megoldások születnek, mint amelyeket a kormány javasolt, annak örvendene, ,,de olyan megoldá­soknak kell lenniük, melyek nem juttatnak Görögország sorsára". Példát is mondott: amennyiben nem tudnak megegyezni a valutaalappal, a költségvetési hiány nem 6,8, hanem 9,1 százalékos lesz, ehhez 11,7 milliárd euró kölcsönt kellene felvennie az országnak, ami szerinte lehetetlen, következésképp nem tudnák a béreket, nyugdíjakat fizetni. Végezetül kijelentette, korrekt ajánlatot tett az országnak, az államfőtől a legjelentéktelenebb tisztviselőig mindenkinek áldozatot kell vállalnia.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1395
szavazógép
2010-05-12: Máról holnapra - Simó Erzsébet:

A mindentudó

A szitává lőtt néhai cipész után most egy tengerész kezében az ország irányítása, s akár rossz emlékű elődje, Traian Băsescu is mindent tud és az égadta világon minden kérdésben ő mondja ki az első és utolsó szót.
2010-05-12: Közélet - Bogdán László:

Kövérek és soványak (Magasles)

Amikor Traian Băsescu államfő bejelentette a valutaalappal való tárgyalások során körvonalazódó, igen szigorú megszorításokat, sokan feltették a kérdést, miért nem Emil Boc miniszterelnök tette a bejelentést, tulajdonképpen ki a kormányfő?!