4.Harcban a rákkal

2010. május 13., csütörtök, Család

Az előző részekben a szervezet méregtelenítéséről, immunrendszerünk erősítéséről, a helyes táplálkozás, az egészséges, természetközeli életmód fontosságáról szóltunk. A rák azonban nem csak a test, hanem a szellem és a lélek betegsége.

Legtöbbször jelenlegi vagy közelmúltbeli, évekkel, évtizedekkel ezelőtti lelki traumák, meg nem oldott, a tudatalattinkban állandóan jelen levő konfliktusok állnak a betegség kialakulásának hátterében. A konfliktuskezelésnek, a konfliktusok megoldásának és a belső lelki egyensúly, a lelkészeink által oly sokat emlegetett lelki béke megteremtésének rendkívül nagy szerepe van a gyógyulásban.

A modern kor emberét nap mint nap érik stresszhatások, a létbizonytalanság, megélhetési gondok, a munkahelyi vagy családi konfliktusok mindennaposak, de megfelelő hozzáállással, pozitív, optimista gondolkodással kivédhetőek vagy csökkenthetőek. Selye János világhírű magyar orvos szerint minden betegség közös kiváltó oka a stressz. Ennek csökkentése, megszüntetése rendkívül fontos eleme a gyógyulásnak.

A szeretet megtartó ereje, a családban uralkodó harmonikus, szeretetközpontú légkör igen lényeges a beteg számára. A gyógyulásba vetett hit, a pozitív, optimista gondolkodás kialakítása, az akaraterő érdekében a család, a barátok, szomszédok, munkatársak, ismerősök sokat tehetnek, szeretettel, megértéssel, türelemmel, bátorítással nagyon nagy segítséget nyújthatunk a betegnek a gyógyulás felé vezető hosszú, nehéz út megtételében.

Fontos a pozitív hozzáállás a beteg részéről, az élni akarás, életcélok szem előtt tartása. Fiataloknál, középkorúaknál a gyerekek felnevelése, útjuk egyengetése, idősebbeknél az unokák vagy a szeretett élettárs jelenthet pozitív motivációt.

A szellemi, lelki szint emelése irodalommal, biztató baráti beszélgetésekkel, kulturális érdeklődés, színházlátogatás, utazások, a természetben tett séták stb. mind pozitívan befolyásolják a beteget, pluszenergiát jelentenek számára. Akárcsak az optimizmus, szívélyesség, segítőkészség erősítése a beteg részéről. Ne csak kapjunk, adjunk is szeretetet!

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a kiegyensúlyozott életkörülmények (különösen a család, baráti kör és munkahely), a boldog, szeretetteljes, harmonikus élet és a lelki béke elengedhetetlenek az optimális életminőség és ezáltal a gyógyulás eléréséhez.

Dr. Kerestély Péter

Rák Információs, Prevenciós és Terápiás Központ

Bővebb információk a 0757 352 541-es telefonon

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2010-05-13: Család - :

Öt perc a szabadban

Az angliai Essex Egyetem kutatói megállapították, hogy már ötpercnyi séta a szabadban, kertészkedés vagy kerékpározás is javítja a hangulatot és az önbecsülést.
2010-05-13: Család - Puskás Attila:

A fenséges császárkorona vakondűző is

Ezt a megtisztelő jelzőt adtuk ennek a csodálatos kerti dísznövénynek. Ítéljék meg önök is, megérdemli-e? Ha a címben szereplő hasznos tulajdonságát is számításba vesszük, igazán megérdemli figyelmünket. Van azonban a megtelepítését ajánló írásunknak egyéb érve is.