A fenséges császárkorona vakondűző is

2010. május 13., csütörtök, Család

Ezt a megtisztelő jelzőt adtuk ennek a csodálatos kerti dísznövénynek. Ítéljék meg önök is, megérdemli-e? Ha a címben szereplő hasznos tulajdonságát is számításba vesszük, igazán megérdemli figyelmünket. Van azonban a megtelepítését ajánló írásunknak egyéb érve is.

A császárkorona (Fritillaria imperialis) Törökországból került hozzánk. A Habsburg uralkodók már a XVII. század közepétől meghonosítják terjedelmes birodalmukban. Tavaszi növény, április-májusban virágzik. Termete magas, 60—100 cm, alul és felül dúsan leveles. Bókoló, harang alakú virágai (öt-hat) egymás mellett csüngnek. A színes lepellevelek mélyén (lásd a fotót) található nektáriumaival várja a megporzó ,,szárnyasokat". A sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkban mindhárom színváltozata látható: a sárga (lutea), a narancsvörös (aurora) és a piros (rubra).

Mivel télálló, évelő (3—4 évig a helyén újra megjelenik), éghajlatunk ideális számára. Amikor elszárad, szárát vágjuk le, másképp nem hajt ki újra! Szaporítani magról (később lesz növényünk) vagy sarjhagymáival lehet. Júniusban-júliusban kell szétültetni tenyérnyi mélyen. Sziklakertekben ajánlott, de vágott virágként is hálás. Rokona a mi védett növényünk, a kockásliliom (F. meleagris). Vakondűző tulajdonságát a hagyma szagának köszönhetjük.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2010-05-13: Család - :

Harcban a rákkal (4.)

Az előző részekben a szervezet méregtelenítéséről, immunrendszerünk erősítéséről, a helyes táplálkozás, az egészséges, természetközeli életmód fontosságáról szóltunk. A rák azonban nem csak a test, hanem a szellem és a lélek betegsége.
2010-05-13: Emlékezet - Sylvester Lajos:

A Kantai Főgimnázium (A Nagy Mózes Gimnázium jubileumára)

Kézdivásárhelyen a kantai tanoda Háromszék legrégibb középfokú iskolája. Tudom, hogy mai hivatalos neve Nagy Mózes Elméleti Líceum, de én szeretem főgimnáziumnak nevezni. A Felső-Háromszék egészét besugárzó szellemi központ impozáns épülete maga is tekintélyt parancsoló.