Nyugdíjastüntetés összecsapásokkal

2010. május 13., csütörtök, Közélet

Az államfő és a kormány által bejelentett megszorító intézkedések ellen elsőkként a nyugdíjasok szerveztek tüntetéseket, tegnap Bukarestben és az ország több nagyvárosában vonultak az utcára, több helyen összecsaptak az állami intézményeket védő csendőrökkel, néhányan megsebesültek.

Leghevesebben Bukarestben, a Cotroceni-palota előtt léptek fel a nyugdíjasok, Băsescu és a kormány lemondását követelték, küldöttségük az államfővel akart tárgyalni arról, hogy a nyugdíjak 15 százalékos csökkentését vonják vissza, de csak az egyik tanácsadó fogadta őket, aki megígérte, közbenjár, hogy találkozhassanak Băsescuval. A prefektúrákat védő csendőrkordonokat áttörték a nyugdíjasok Galacon és Jászvásáron is. Preda Nedelcu, a nyugdíjasok szakszervezetének elnöke kijelentette, semmint csökkentse a nyugdíjakat, „Băsescu jobban tenné, ha mindannyiunknak ciánt adna, hogy megszabaduljon tőlünk, ne legyünk többé az ország terhére". Mint mondta, a valós megvonás nagyobb lesz 15 százaléknál, hiszen az árak hamarosan növekedni fognak, a lej vásárlóértéke számottevően csökken. „Válaszunk egyértelmű: nem fogadhatjuk el a nyugdíjak csökkentését, mi nem hasonlíthatjuk magunkat Görögországhoz, ahol az átlagnyugdíj ötszáz euró, míg nálunk csupán 85. Nekik van, amiből elvenniük, nekünk nincs" ― mondta.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-05-13: Máról holnapra - Csinta Samu:

A Cotroceni-palota ostroma

Országszerte tombolnak a megszorító intézkedések kiváltotta elégedetlenség hullámai. A nyugdíjasok tegnap több helyszínen, így a Cotroceni-palotánál is összecsaptak a csendőrökkel, a hirtelen támadt vehemenciát szerencsére eddig megúsztuk néhány magasra ugró vérnyomásértékkel, illetve múló rosszulléttel. Minden bizonnyal nem okoz majd gondot a kismamák által tiltakozásul szétszórt használt pelenkák összegyűjtése sem. A többség egyelőre a tiltakozás hangosabb-halkabb kinyilvánításánál tart, ám a jelek szerint fogalma sincs senkinek, hogyan is kellene kezelni az egyre forróbbá váló helyzetet.
2010-05-13: Közélet - :

Korlátozott vagyonvizsgálat

Elfogadta tegnap a szenátus a magas rangú állami tisztségviselők vagyonának vizsgálatára hivatott ügynökség működését szabályozó törvényt, amelynek korábbi változatát az alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította. A szenátusban elsöprő többséggel született meg a döntés: 92 támogató, egy ellenszavazat és egy tartózkodás mellett fogadták el a jogszabályt.