Korlátozott vagyonvizsgálat

2010. május 13., csütörtök, Közélet

Elfogadta tegnap a szenátus a magas rangú állami tisztségviselők vagyonának vizsgálatára hivatott ügynökség működését szabályozó törvényt, amelynek korábbi változatát az alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította. A szenátusban elsöprő többséggel született meg a döntés: 92 támogató, egy ellenszavazat és egy tartózkodás mellett fogadták el a jogszabályt.

Az új törvény gyengíti az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) hatáskörét. A jogszabály szerint ezentúl nem számít bűncselekménynek, ha a tisztségviselők pontatlanul töltik ki vagyonnyilatkozatukat. A vagyonellenőrök ezentúl nem kérhetik a bíróságtól, hogy kobozzák el a vagyonnyilatkozattal összhangban nem levő, úgymond igazolatlan vagyonrészt. A feddhetetlenségi ügynökség munkatársainak azt kell vizsgálniuk, hogy a vagyonnyilatkozatban feltüntetett javak és a tisztségviselő jövedelme között van-e vagy nincs megfelelés. Az új jogszabály arról is rendelkezik, hogy a tisztségviselőknek egy titkos — csak a vagyonvizsgáló intézményhez eljuttatott — és egy nyilvános vagyonnyilatkozatot kell kitölteniük. Ez utóbbi nem tartalmaz olyan információkat, amelyeket a törvényalkotók úgy ítéltek meg, hogy a magánszférát sértik.

Monica Macovei volt igazságügyi miniszter — aki az intézmény létrehozásának legfőbb szorgalmazója volt — élesen bírálta az új jogszabályt amiatt, hogy a nyilvánosság nem férhet hozzá többé a teljes vagyonnyilatkozatokhoz. Két civil szervezet hasonlóképp bírálta a jogszabályt, arra kérve Traian Băsescut, ne írja alá a törvényt, mivel az nem teszi lehetővé a feddhetetlenségi ügynökség hatékony működését.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-05-13: Közélet - :

Nyugdíjastüntetés összecsapásokkal

Az államfő és a kormány által bejelentett megszorító intézkedések ellen elsőkként a nyugdíjasok szerveztek tüntetéseket, tegnap Bukarestben és az ország több nagyvárosában vonultak az utcára, több helyen összecsaptak az állami intézményeket védő csendőrökkel, néhányan megsebesültek.
2010-05-13: Közélet - :

Háromnegyed fizetés az állami vállalatoknál is

Emil Boc miniszterelnök a tegnapi kormányülésen kérte, az állami vállalatok, köztük az Eximbank és a CEC is csökkentse 25 százalékkal a fizetéseket, a minisztériumok, ügynökségek, állami vállalatok pedig a tavaly meghatározott 15 százalékos csökkentés mellett újabb 20 százalékkal csökkentsék kiadásaikat, ez alól kivételt csak a közbiztonsági és nemzetbiztonsági egységek képeznek.