Háromnegyed fizetés az állami vállalatoknál is

2010. május 13., csütörtök, Közélet

Emil Boc miniszterelnök a tegnapi kormányülésen kérte, az állami vállalatok, köztük az Eximbank és a CEC is csökkentse 25 százalékkal a fizetéseket, a minisztériumok, ügynökségek, állami vállalatok pedig a tavaly meghatározott 15 százalékos csökkentés mellett újabb 20 százalékkal csökkentsék kiadásaikat, ez alól kivételt csak a közbiztonsági és nemzetbiztonsági egységek képeznek.

,,Ez a szállítási, a benzin, a telefon, a külföldi kiszállások és más javak költségeinek csökkentését jelenti. Nem érinti a rendőrséget és a hadsereget, náluk nem csökkenthető az üzemanyagköltség, de kérjük, más minisztériumoknál valósítsák meg ezt a húszszázalékos visszavonást" ― mondotta Boc, aki hozzáfűzte, ez a költségcsökkentés megjelenik majd a költségvetés-kiigazításban is.

Az állami vállalatoknál tervezett fizetéselvonás a kollektív munkaszerződés megszegését jelenti, oda vezet, hogy a szakemberek elhagyják ezeket a vállalatokat ― vélik a szakszervezetisek. Dumitru Costin, a Nemzeti Szakszervezeti Tömb vezetője szerint ez átgondolatlan, kétségbeesett intézkedés, mintha csak azért jelentették volna be, hogy még több embert provokáljanak.

A tegnapi kormányülésen Emil Boc a fizetéselvonások és a kiadások újabb csökkentése mellett azt is kérte, függesszék fel a közigazgatásban a székházak építésére, autók vásárlására meghirdetett liciteket, illetve bejelentette, a több ingatlannal rendelkezőknek nagyobb adót kell fizetniük, az adótörvénykönyvben meghatározottak mellett még 15 százalékot a második ingatlanért, ötvenet a harmadikért és száz százalékot a negyedik, illetve annál több ingatlanért.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1394
szavazógép
2010-05-13: Közélet - :

Korlátozott vagyonvizsgálat

Elfogadta tegnap a szenátus a magas rangú állami tisztségviselők vagyonának vizsgálatára hivatott ügynökség működését szabályozó törvényt, amelynek korábbi változatát az alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította. A szenátusban elsöprő többséggel született meg a döntés: 92 támogató, egy ellenszavazat és egy tartózkodás mellett fogadták el a jogszabályt.
2010-05-13: Közélet - :

A szakszervezetek halasztást kérnek

A szakszervezeti vezetők arra kérik a Gazdasági és Szociális Tanács (GSZT) vezetőségét, halasszák hétfőre a Nemzetközi Valutaalapnak küldendő, a megszorításokra vonatkozó szándéknyilatkozat péntekre tervezett megtárgyalását, mivel nem kapták még meg a pénzügyminisztériumtól azokat az adatokat, amelyekre alapozva hozták meg a kiadáscsökkentő intézkedéseket.