Mi, hol, mikor?

2010. május 15., szombat, Mi, hol, mikor?

Erdővidéki Középkori és Reneszánsz Napok

A rendezvény vasárnapi programja: Olaszteleken a Daniel-kastélyban: délelőttől ökörsütés, 12 órától a Budapesti Utcaszínház Dandin, a megcsúfolt férj című előadása, 13 órától lovaglás (a baróti lovardával együtt), kézműves-foglalkozások.

Korabeli szórakoztató és ügyességi gyermekjátékok az olaszteleki Messzelátó Egyesület tagjainak vezetésével, stratégiai játék, ólomkatona-festés, tűzzománcozás Homoki Gyula vezetésével, Bene János olaszteleki kovács mesterségbemutatója, 15 órától a baróti Gyöngyharmat régizene-együttes, 15.30-tól a kolozsvári Flauto Dolce együttes előadása, amelyet reneszánsz táncház követ, 17 órától a kisújszállási Szabad Lovagok Rendje középkori fegyver-, viselet- és harcijelenet-bemutatója és lovaggá ütési szertartás. A nap folyamán látogatható kiállítások a kastélyban: A vargyasi Daniel család évszázadai Olaszteleken, Örökölt szenvedély, évszázados kovácsdinasztia ― az olaszteleki Bene család kovácsoltvas tárgyai.

Székelyföldi Termékkiállítás és Vásár

Kézdivásárhelyen a sportcsarnokban a rendezvény naponta 10—20 óráig látogatható. A vasárnapi program: 14 órától a kézdiszentléleki Perkő Néptánc Egyesület előadása, 16 órától Megy a biznisz, fő a pálinka! humoros jelenetek a székely mindennapjaiból, előadja: Győry András Botond és Nagy Lázár József színész.

Kolbászparádé

A sepsiszentgyörgyi új sportcsarnokban ma 10 órakor kezdődik a kolbászfesztivál, a győzteseket délután díjazzák. A rendezvény tízlejes belépővel látogatható, ezért egy adag sült kolbász és egy pohár sör is jár. A fesztivál ideje alatt a sportcsarnok előtti téren helyi termelők állítják ki és árusítják hagyományos termékeiket, több sátorban kézműves-tevékenységeket mutatnak be.

Múzeumi világnap

* A sepsiszentgyörgyi Szé­kely Nemzeti Múzeum ma 9―14 óráig ingyen látogatható.

* A Keleti-Kárpátok Mú­zeumában (Sepsiszentgyörgy, Gábor Áron utca 16. szám) ma 9 órától és holnap 10 órától kiállításokra, kézműves-foglalkozásra, zenei és más kulturális műsorokra várnak minden korosztályt. A belépés ingyenes. Bővebb információ a 0267 314 139-es telefonon.

Kiállítás

* Az Árkosi Művelődési Központ Istálló Galériájában ma 18 órakor megnyílik Maria Câmpeanu bukaresti képzőművész festészeti kiállítása.

* A kovásznai városi művelődési ház zsebtermében hétfőn 18 órakor Nagy Lajos fotóművész megnyitja a Camera Club Siculorum fotókiállítását.

Színház

* A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Makszim Gorkij A nap fiai című darabját a nagyteremben ma 19 órától a Comenius II.-bérleteseknek játssza. Rendezte: Zakariás Zalán.

* A kézdivásárhelyi Vigadóban vasárnap 19 órától a Müller Péter—Seress Rezső Szomorú vasárnap című kamaramusicalje a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat előadásában. Rendező: Kincses Elemér. Az előadásra a bemutatóbérlet érvényes, a fennmaradt helyekre jegyet lehet váltani.

Zene

* Sepsiszentgyörgy határában, a 4-es km-nél a Rock Stage Fesztivál ma 11 órától tehetségkutató versennyel folytatódik, eredményhirdetés 18.30 órától. 19 órától koncertek: Damned, Crazy Granat, Omen, Toscrew, 00.30-tól a tehetségkutató verseny nyertese lép fel.

* Az Árkosi Művelődési Központban a fiatal díjazottak gálájának vasárnapi műsora: 11 órától Dan Nanoveanu (hegedű, Bukarest), Bálint Zsuzsanna (ének, Marosvásárhely), Mircea Sânziana (zongora, Bukarest). Műsoron: Massenet-, Schumann-, Händel-, Chopin-, Enescu-művek. Utána a gála záróünnepsége. Sepsiszentgyörgyről a színház elől 10.30 órakor autóbusz indul.

* A budapesti Kőbányai Zeneiskola Tutta Forza Zenekarának rendkívüli hangversenye vasárnap 17 órától Sepsiszentgyörgyön a Gyár utcai Krisztus Király-templomban.

Viharos előrejelzés

Ma délután két órától holnap reggel kilencig szélsőséges időjárás lehetséges Háromszéken, erre az időszakra heves záporok, villámlás, akár jégeső is várható — figyelmeztet a megyei katasztrófavédelmi hivatal. Ilyen időjárási viszonyok közepette nem ajánlatos szabadtéri programot szervezni, oda kell figyelni, a gépkocsikat hol parkoljuk (múlt pénteken Sepsiszentgyörgyön egy autóra zuhant a vihar által kicsavart fa), a villámlás nyílt terepen különösképp veszélyes. Segítség a 112-es egységes hívószámon kérhető. (vop)

Ügyelet

* Sepsiszentgyörgyön szombaton és vasárnap 8—12 és 16—20 óráig az 1918. December 1. úti Sensiblu (telefon: 0267 310 219), csütörtökig naponta 20―8 óráig a Mihai Viteazul téri Hygea (0267 351 057), Kézdivásárhelyen szombaton és vasárnap 9—12 és 16—20 óráig, illetve éjszaka a Dona, hétfőtől a Salix (0267 364 974), Kovásznán szombaton 8—12 óráig a Vipera, vasárnap 9—11 óráig a Farmacom patika teljesít szolgálatot.

* Sepsiszentgyörgyön szombaton és vasárnap 10―12 óráig a Stadion utca 16. szám alatti DHD fogászaton dr. Dezső Csaba (telefon: 0267 351 069), szombaton 13―15 óráig a Kőrösi Csoma Sándor utca 36. szám alatti rendelőjében dr. Mikó Má­ria teljesít szolgálatot.

Röviden

Hazatalálás. A kézdivásárhelyi Vigadóban ma 17 órától az előadás-sorozat keretében Born Gergely tart előadást A Kárpát-medence szent helyei (II. rész) címmel.

Nagy Mózes-napok. A kézdivásárhelyi iskolanapok keretében holnap 16 órától Esztelneken iskolanévadó ünnepséget tartanak.

Brassói sokadalom. Brassó — 775 év címmel tartják ma 10 órától a Reménység Házá­ban a brassói magyarok tizedik találkozóját.

Tanácsadás. Dr. Kerestély Péter Sepsiszentgyörgyön a Pro Nobis Egyesület székhá­zában (Grigore Bălan tábornok út 41. szám, 16-os tömbház, C bejárat, 1-es ajtó) hétfőn 10―13 óráig rákos betegeknek és hozzátartozóiknak tart tájékoztatót terápiás lehetőségekről. Érdeklődni a 0267 314 354-es és a 0757 352 541-es telefonon lehet.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-05-14: Közélet - :

Olajat a tűzről

Holnap öt székelyföldi városban szervezik meg az égett étolaj begyűjtését, Háromszéken Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen.
2010-05-15: Sport - Tibodi Ferenc:

Sport

Kosárlabda
* Tegnap este a Sepsi BC és a Szatmárnémeti VSK közötti első mérkőzéssel rajtolt a 2009—2010-es női kosárlabda-bajnokság két győzelemig tartó bronzmeccssorozata. A párharc péntek esti találkozóját a Sepsi BC 76—74 arányban nyerte meg. A szatmári csapatban pályára lépett a zöld-fehérek egykori játékosa, Cristina Ciocan is.