Nagy Mózes-napokSzobor az iskolaalapítónak

2010. május 17., hétfő, Közélet

A kantai alma mater alapításának 330. évfordulója alkalmával szervezett iskolanapok legemlékezetesebb eseménye szombaton zajlott: az iskolatörténeti bemutató után a főépület előtt, az évek során a vén diákok által állított kopjafák közelében leplezték le az iskolaalapító, Nagy Mózes szobrát, Vetró András alkotását. Az öntési munkálatokat a székelyudvarhelyi Lázár Imre műhelyében végezték.

A kedvezőtlen időjárás miatt az avatóünnepség nagy részét az épület előcsarnokában tartották meg, ahol az egybegyűlteket elsőként Bejan András igazgató köszöntötte, aki többek között köszönetet mondott a szobrásznak, az iskola tanárának azért, hogy megálmodta és a tanintézménynek ajándékozta Nagy Mózes szimbolikus szobrát, hiszen az iskolaalapítóról nem maradt az utókorra egyetlen arckép sem. Bejan után Bokor Tibor szenátor, az iskola volt tanára és igazgatója méltatta Nagy Mózes munkásságát. Dr. Czinder Péter, a kantai iskola egyik magyarországi testvérintézménye, a gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium igazgatója a két iskola egymásra találását, a közös vonásokat emelte ki. Összenő, ami összetartozik, így szól a mondás, amit a két iskola példája is igazol — zárta beszédét. Tamás Sándor megyeitanács-elnök. Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas tudós szavait idézve beszé­dében azt emelte ki, hogy olyan lesz a jövőnk, amilyen a ma iskolája. Az iskola szülőbizottságának köszöntő szavait Máthé Zsolt elnök tolmácsolta. Az ünnepségen Józsa Irén tanár és Gál Rebeka második osztályos tanuló mondott verset, a Fórika Balázs kántor által vezényelt Cantus kamarakórus pedig az iskola himnuszát, Nagy Babos Tamás tanár szerzeményét adta elő. Ezt követően az ünneplő tömeg az épület elé vonult, ahol Bejan András és Vetró András leleplezte az egyik kezével az iskolára mutató Nagy Mózes bronzszobrát, melyet ft. Vargha Béla kézdi-orbaiszéki római katolikus főesperes szentelt meg. A Szózat eléneklése után a szobor talapzatára a kegyelet virágait helyezték el. Este a Vigadóban az iskola tanulói adták elő a Valaki egyszer álmodott című zenés-verses műsorukat, melyben az iskola névadójának szellemét idézik meg.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1411
szavazógép
2010-05-17: Közélet - Hecser László:

Kóstoló a középkorból

Színházi előadások, kézműves-foglalkozások, harci játékok, mesterségek bemutatója és zene állt a hét végén harmadszor megszervezett Erdővidéki Középkori és Reneszánsz Napok középpontjában. Bár az időjárás nem kedvezett, a Vargyason, Olaszteleken és Baróton lezajlott programok több száz érdeklődőt vonzottak.
2010-05-17: Közélet - Mózes László:

Kolbászparádé a disznóságok országában

Rózsaszínű disznófej, a két fül között pedig kolbászból hajlított három betű: Boc — ez volt az egyik legsikeresebb asztaldísz a szombati kolbászparádén. A vetélkedő oldott hangulatban telt, hatvannégy csapat mérte össze tudását.