Szürke bálna a Földközi-tengerben

2010. május 18., kedd, Magazin

Nem kis megdöbbenést keltett tudósok körében egy szürke bálna, mely Izrael partjainál bukkant fel, mivel a faj példányait több száz éve nem látták a Csendes-óceánon kívül.

A körülbelül 12 méter hosszú és 20 tonna súlyú, kifejlett hím feltehetően az északnyugati átjárón keresztül érkezett az Atlanti-óceánba, majd innen a Gibraltári-szoroson át úszott be a Földközi-tengerbe. A Csendes-óceán elhagyását az Északi-sarkvidék jégrétegének olvadása tette lehetővé számára — magyarázta Aviad Scheinin, az izraeli tengeriemlős-kutató központ elnöke.

Az Atlanti-óceán északi részén élt egykor egy szürkebálna-populáció, ez azonban a 17. vagy 18. században kihalt. Azóta a faj csak a Csendes-óceán keleti és nyugati szélén él. A kutatók szerint úgy tűnik, hogy bár jócskán lefogyott a hosszú út során, a bálna jól érzi magát a Földközi-tengerben. Elképzelhető, hogy jövőbeli útját műhold segítségével követik majd nyomon.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2010-05-18: Magazin - :

Vanessa Redgrave a szerelemről

Vanessa Redgrave Oscar-díjas brit színésznő Levelek Júliának című új romantikus filmje hét végi amerikai bemutatója alkalmából interjút adott a Reuters hírügynökségnek.
2010-05-18: Magazin - :

Robot anyakönyvvezető

Mesterséges intelligenciával bíró robot adott össze most először ifjú párt Japánban. A különleges esküvőt vasárnap tartották egy tokiói étteremben. Amikor a mennyasszony bevonult a terembe, mimdenki felállt, ám a 1,5 méter magas I-Fairy elnevezésű robot ülve maradt, mivel székéhez szegecselték.