Gázolaj-támogatás: uniós bólintásra várnak

2010. május 18., kedd, Gazdakör

Megjelent a mezőgazdaságban használt üzemanyag támogatásáról szóló 408-as kormányrendelet. Újdonságnak számít, hogy a növénytermesztés mellett a támogatást kiterjesztették az állattenyésztésre és a belső égésű motorokkal működtetett öntözőberendezésekre is.

A mezőgazdasági munkálatokra használt üzemanyag jövedéki adóját nagymértékben csökkentették — tonnánkénti 300 euróról 21 euróra —, így a támogatás, árcsökkentés közel 1 lejt jelent literenként. A határozat értelmében a támogatás az életbelépés pillanatától a jövő év végéig járna. Az életbelépés időpontját az unió szakbizottságának jóváhagyása jelenti. Mihail Dumitru miniszter szerint ez semmiképp sem lesz hosszabb két hónapnál.

A támogatásra jogosultak listáját szűkítették (ez már lassan így is marad a legtöbb típusú támogatásnál), így csak az elismert szabadfoglalkozású személyek (persoane fizice autorizate) és a cégbíróságon bejegyzett egyéni és családi vállalkozások részesülhetnek a támogatásból, amely a jövedékiadó-különbség visszatérítésének formájában fog működni. Az üzemanyagot vásárlónak minden alkalommal a nevére, illetve a cég nevére kiállított számlát kell kérnie üzemanyag-vásárláskor. A támogatást igénylőknek előzetesen kérést kell benyújtaniuk a kifizetési ügynökség irodáinál, amelyben az ügynökség előzetes beleegyezését kérik. A kérésben fel kell tüntetni a területnagyságot, a növénykultúrák szerkezetét, a gazdaságban tartott állatok számát, illetve — ha az öntözést belső égésű motorral oldja meg — a kijuttatandó vízmennyiséget. Ezen adatok alapján a kifizetési ügynökség szakemberei kiszámolják az elhasználható és támogatható gázolajmennyiséget. A támogatási kéréseket negyedévenként kell majd leadni, mellékelve a gázolajszámlákat.

A fajlagos, hektáronként elhasználható üzemanyag mennyiségét a kormányhatározat melléklete tartalmazza. Eszerint a gabonák esetében a hektáronkénti fajlagos fogyasztás 78 liter, a burgonyánál 150, a cukorrépánál 139, a gyepekre (kaszálókra és legelőkre) 30, a takarmánynövények hektárjára pedig 130 liter a támogatott üzemanyag. Az állattenyésztésben a gazdaságban levő állatfajokat számosállattá kell átalakítani: a baromfinál számosállatonként 39 liter, sertéseknél 6 liter, szarvasmarháknál 56 liter, juhoknál és kecskéknél 6,75 liter, méhcsaládonként 18 liter üzemanyagot támogatnak. Az államilag támogatott gázolaj csak mezőgazdasági munkálatokra használható fel, más célra történő felhasználása, esetleg eladása törvénybe ütközik, a pénzbírság 5000 és 20 000 lej közötti. Az előírások betartását a felhatalmazott szakemberek és a pénzügyi igazgatóság ellenőrzi.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-05-18: Gazdakör - Incze Péter:

Átmenet a száraz és friss táplálék között (Minden gazda kötelessége a legelőgondozás)

A legeltetés megkezdéséig legelőinket és állatainkat egyaránt elő kell készíteni. A gyenge gyepgazdálkodás következményeként egyre gyakoribbak a minőségileg leromlott, rossz botanikai összetételű, befásodott, elgyomosodott, pangó vizekkel borított vagy erősen lemosott területek. Így természetes legelőinken sokkal kevesebb zöldtömeg terem, mint amennyire e területek képesek lennének.
2010-05-18: Gazdakör - Incze Péter:

A juhosgazdák siessenek a kérésekkel

A mezőgazdasági kifizetési ügynökség irodáinál május 31-ig fogadják a juhokra és kecskékre járó tartási támogatások igénylését. A feltételrendszer a tavalyihoz képest nem módosult, a támogatást a legkevesebb 50 anyajuhot vagy jerkét, illetve 25 kecskét tartó gazdaságok igényelhetik.