Tüntettek az anyák is

2010. május 18., kedd, Közélet

A kellemetlen időjárás ellenére több száz szülő gyűlt össze tegnap délben Bukarestben a munkaügyi minisztérium székháza előtt, pelenkákat és táblákat emelgetve tiltakoztak a gyermeknevelési támogatás 25 százalékos csökkentése ellen.

Ez főként azokat érinti, akik az utolsó ledolgozott évben megkeresett jövedelem 85 százalékát választották a 600 lejes minimális juttatás helyett. Egyesek fekete szalagot viseltek, a várható gyászos következményekre célozva.

A tüntetés nem volt zajos, mert sokan a csecsemőiket is magukkal vitték. ,,Nem alamizsnát, hanem jogaink tiszteletben tartását kérjük, tiltakozásunk nem politikai jellegű" — mondta az egyik szervező. Azt kérjük a kormánytól, hogy váltsa be a gyerekek és az életminőség támogatására tett ígéretét. Nincs még egy olyan ország, ahol a gyermekeken és a nyugdíjasokon hajtják végre a költségvetési megszorításokat — mondották.

Az anyák szerint ezzel az intézkedéssel minimális pénzösszeget takarít meg az állam, azonban a gyermeknevelési szabadságon levő szülőnek nagy kiesést jelent. Ez esetben a szülők inkább visszamennének dolgozni, azonban ezt sem támogatja az állam: nincs elég bölcsőde, és a hat hónapos gyerekeket amúgy sem fogadják be ezek az intézmények. Ahol nincs ráérő nagymama, dajkát kell fogadni, ez feketén 1500, hivatalosan 3000 lejbe is kerülhet. A szülők nem tagadják meg teljesen a társadalmi szolidaritást: hajlandóak lemondani az összesen 230 lejes, a gyermek születésekor nyújtott gólyacsomagról. Szerintük a 330 000, ötezer lejes speciális nyugdíj csökkentése is megoldás lenne. A tiltakozási akció mellett egy, a 85 százalékos gyes megtartását követelő petíciót is indítottak a szülők, ezt 41 000 személy írta alá.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1399
szavazógép
2010-05-18: Közélet - Páljános Mária:

Székelyföldi grafikai seregszemle

Hargita, Kovászna és Maros Megye Tanácsa, valamint a Kovászna Megyei Művelődési Központ és Hargita Megye Tanácsának Gyergyószárhegyi Alkotóközpontja idén első alkalommal szervezte meg a Székelyföldi Grafikai Biennálét.
2010-05-18: Közélet - :

’56-os elítélteket rehabilitáltak (Szoboszlay-ügy)

Ötvenhét erdélyi elítélt, az 1956-os magyarországi forradalom utáni megmozdulások résztvevőinek büntetését érvénytelenítette a Kolozs megyei ítélőtábla — jelentette be tegnap Kincses Előd ügyvéd, a Maros megyei RMDSZ volt elnöke, aki szerint ,,végre az igazságszolgáltatás teljesítette kötelességét".