KézdivásárhelyNem nőnek a helyi adók és illetékek

2010. május 19., szerda, Közélet

Kézdivásárhelyen a jövő esztendőben az adófizetőknek ugyanakkora adókat és illetékeket kell majd kifizetniük, mint idén.

Magánszemélyek esetében jö­vőre a közművesített épületekre 806 lej, a közművesítés nélküliekre 478 lej adót kell fizetni. A jogi személyeknél nem lesz változás. A járművekre minden kétszáz köbcenti után, ezerhatszáz köbcentiig nyolc lej marad az adó. Jelentéktelen növekedés csupán a különleges helyi illetékeknél, például a területek újramérése esetében várható.

Tízszázalékos adókedvezményben részesülnek azok a magánszemélyek, akik március 31-ig törlesztik egész évi adójukat, jogi személyeknél az adókedvezmény ötszázalékos. Akárcsak idén, két részben lehet kifizetni az adót, március 31-ig az első, szeptember 30-ig a második fél évre. E két határidő után napi 0,1 százalékos késedelmi kamatot számolnak.

A magánszemélyek idén is kérhetnek adókedvezményt az épületadónál egyetlen, a tulajdonukban levő épületre. Az adó­kedvezmény a kérés letételét követő hónaptól érvényes. Külső javítások, ablakcsere, lépcsőházi bejárati ajtó, tetőjavítás, külső szigetelés és vakolás esetén az épületadó teljes értéke leírható.

A cégek közül azok részesülhetnek öt esztendeig épület- és területadó-mentességben, amelyek legkevesebb 500 000 eurós befektetést eszközölnek.

A városatyák a jövő évi helyi adókról és illetékekről szóló határozatot egyhangú vokssal fogadták el.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1381
szavazógép
2010-05-19: Közélet - Váry O. Péter:

Készen a hitelfelvételre

Elkészült a városi közvilágítási hálózat egy részének felújítására vonatkozó tanulmány, s miután a sepsiszentgyörgyi önkormányzat tegnapi ülésén ― ugyan nem teljes egyetértésben ― jóváhagyta azt, illetve módosította az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól igényelt 12 millió eurós hitel elosztását, már csak a pénzügyminisztériumnak kell rábólintania a hitelfelvételre.
2010-05-19: Közélet - :

Nem a kisnyugdíjakon kell spórolni

Az RMDSZ határozott véleménye az, hogy a kormány intézkedései nem érinthetik a kis- és a minimálnyugdíjakat — jelentette ki tegnapi sajtótájékoztatóján Markó Béla szövetségi elnök.