Adósságkrízis a patikákban

2010. május 19., szerda, Közélet

A gyógyszerkrízisre hivatkozva csütörtökre általános nagygyűlést hívott össze a Kovászna megyei gyógyszerészkamara. Ha pontosan akarunk fogalmazni, akkor nem gyógyszerkrízisről van szó, hanem a körbetartozás kríziséről.

Akkora összegekkel adós az egészségbiztosító pénztár a patikáknak, hogy már csak a legnagyobb forgalmúaknak van hitelük a gyógyszerforgalmazóknál, csak őket szolgálják ki, egyelőre majdnem az egész termékskálával, míg a kis gyógyszertáraknak lassan a legegyszerűbb fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő beszerzése is gondot jelent. Miként az országban mindenütt, Háromszé­ken is több millió euróval tartozik az egészségbiztosító pénztár a patikáknak, hét hónapja nem fizették ki az egészségügyi programos gyógyszerek adott hányadát, és nyolc hónapos az elmaradás az ingyenes és kedvezményes termékeknél — állítja Nagy András, a megyei gyógyszerészkamara elnöke.

Sepsiszentgyörgyi orvosságmustra-körutunk alkalmával nem tapasztaltunk krónikus gyógyszerhiányt, de nem találkoztunk egyetlen olyan patikussal sem, aki ne mondta volna el, jelenleg saját felelősségükre, szerződéses fedezet nélkül adják ki a kedvezményes készítményeket, de ha ez a helyzet még hetekig, hónapokig tart, akkor kénytelenek lesznek befagyasztani a gyógyszerkiadást akkor is, ha ez súlyos következményekkel jár, vagyis az egészségbiztosító pénztár felbontja az itt-ott már megkötött szerződéseket. A falusi gyógyszertárakban más a helyzet, legtöbb helyen nincs, amiből beszerezniük a krónikus betegek gyógyszereit, a pácienseket városra küldik, ahol a tehetősebbek három hónapra, mások egy hónapra váltják ki az orvosságokat.

Igaz, hogy a szegényes gyógyszerbüdzsé első körben a patikákat sújtja, egy-egy jól menő gyógyszerészvállalkozónak annyi a kinnlevősége, hogy abból egy négytagú család tíz évig is elélne, de végül mégis a beteg szenved, aki gyógyszer nélkül marad.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-05-19: Közélet - Bogdán László:

A korrupció és a sarc (Magasles)

Románia forrong. A nagy szakszervezetek a kormányra mutogatnak — a szerintük tehetetlen, hazug, semmifajta elvi vagy érdemi megállapodást és ígéretet be nem tartó kormányra —, és újabb tömegtüntetésekre, országos sztrájkokra, Románia gazdaságát és működését megbénító munkabeszüntetésekre készülnek...
2010-05-19: Közélet - Hecser László:

Erdővidék őszinte elkötelezettjei — a mentősök

Szirénázó, város forgatagán átvágó mentőautó, piros egyenruhás, rohanó asszisztensek, defibrilátor, szívizomba adott injekció, mesterséges légzés, műtőasztal, életekért harcoló sebészek — az elmúlt esztendők folytatásos filmjeinek köszönhetően ez a kép alakult ki bennünk a mentősökről.