JegyzetÉrdekvédők

2010. május 19., szerda, Közélet

Egyre többet pengetik a húrt, mondogatják, hogy a szakszervezetek, érdekvédelmi tömörülések egyes vezetői egy követ fújnak a Boc-kormánnyal. Nem a tagság érdekeit védik, hanem épp a tömegek súlyát kihasználva saját malmukra hajtják a vizet.

Mindenki ismeri a vasárnapi Faluvilág műsor állandó szereplőjét, Adrian Rădulescut, aki az érdekvédelmi mozgalom élharcosa. Csak azt nem tudni, kinek az érdekét védi: a gazdákét vagy a kormányét? Hát: ezt is és azt is, váltakozva, épp ahogy loccsan.

A Romániai Mezőgazdasági Termelők Ligájának elnökeként keményen bírálta az épp hatalmon lévő kormányokat. Zavarta a vizeket, s hogy tiszta vizet öntsenek a pohárba, kabinetigazgatói tisztséget ajánlottak neki a Dacian Cioloş vezette agrártárcánál. Elfogadta. Aztán miniszternek jelölték az elméleti szinten maradt Croitoru-kormányban. Igaz, ott már a parlamenti szakbizottság meghallgatásán bukott, azt mondják, azért, mert a génkezelt kukorica mellett tette le voksát. Miniszter nem lehetett, de a Boc-kormányban államtitkári kinevezés dukált. S azóta a tévében a gazdákat akarja meggyőzni, hogy megszorító intézkedésekre van szükség, lássák be, nem adóznak a termés után, s egyébb, hasonló hőbörgések. Korábban így szólt: kapjanak adókedvezményeket, támogatásokat a gazdák.

Minap pedig azt mondja: ha átéljük ezt a sokkot, akkor majd jó lesz nekünk... Na ne mondja. Tudjuk: a rossz után jó jön. Vagy még rosszabb. Nyilván, neki jobb, vagyonnyilatkozatában irigylésre méltó a gyarapodása. Nem rossz biznisz az érdekvédelem, még a mezőgazdaságban sem.

Jó hír viszont, hogy itthon nem mondhatunk rosszat az érdekvédőkről. Emlékezzünk, milyen port kavartak, mikor Uzonnál mezőgazdasági gépekkel zárták le az országutat. S a fővárosi megmozdulásokon is derekasan helytállnak. Kérdezzük: mikor lesz az újabb traktorblokád? Merthogy a bicska csontig ért, az biztos. A gazda nadrágszíján nincs több lyuk, nem lehet összébb húzni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1391
szavazógép
2010-05-19: Közélet - Hecser László:

Erdővidék őszinte elkötelezettjei — a mentősök

Szirénázó, város forgatagán átvágó mentőautó, piros egyenruhás, rohanó asszisztensek, defibrilátor, szívizomba adott injekció, mesterséges légzés, műtőasztal, életekért harcoló sebészek — az elmúlt esztendők folytatásos filmjeinek köszönhetően ez a kép alakult ki bennünk a mentősökről.
2010-05-20: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Összetörten, de a gondviselő Isten akaratába belenyugodva tudatjuk, hogy a szászfalvi születésű, Németországban élő
GAJDÓ ANTAL
életének 59. évében hirtelen elhunyt.
Temetése május 21-én délután 3 órakor lesz a szászfalvi ravatalozóháztól a helyi temetőben.
„Száműzött a sors, de megpihenni hazatértél, megfáradt lelked fölött őrködjék az örök szeretet."
Gyászoló szerettei
1884