Mi, hol, mikor?

2010. május 20., csütörtök, Mi, hol, mikor?

Agykutatás

A Bod Péter Megyei Könyvtár és a Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központja szervezésében pénteken 18 órakor a könyvtár Gábor Áron Termében a Háromszéki TÉT-estek sorozatban, a Székelyföld Napok programja keretében dr. Freund Tamás budapesti agykutató tart előadást Önzés és elmagányosodás: a társadalmi fejlődés zsákutcái (Analógiák a biológiai evolúció világából) címmel. Az előadó neves neurobiológus, a Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvos-tudományi Kutatóintézetében működő Agykéreg Kutatócsoport vezetője.

Zene

* Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében ma 18 órától hangverseny Egyházi zene a barokktól napjainkig címmel. Fellép: Szilá­gyi Zsolt (ének), Miklós Katalin (hegedű), Graţiela Duma-Meghireş (hegedű), Gábor Szende (cselló), közreműködik: Lőfi Gellért. Műsoron: Händel-, Liviabella-, Vivaldi-, Campra-, Bach-, Pachelbel-, Mozart-, Hazslinszky-, Farkas Ferenc-művek.

* Az Árkosi Művelődési Központban ma 19 órától kamarahangverseny. Fellép: Alison Turriff (klarinét, Nagy-Britannia), Cristina Buga (zongora). Sepsiszentgyörgyről a színház elől 18.30 órakor autóbusz indul.

* Sepsiszentgyörgyön a színház nagytermében pénteken 19 órától a Georgius és a Csíki Kamarazenekar szimfonikus hangversenye. Vezé­nyel: Cristian Oroşanu. Műsoron: Beethoven-, Bartók-, Kodály-művek. Az előadásra a hangversenybérletek érvényesek, a szabad helyekre jegyet lehet váltani.

* A kézdivásárhelyi Vigadó nagytermében pénteken 19 órától Kormorán-koncert.

* A Kecskeméti Református Gimnázium Psalmus Kórusa a helyi Református Kollégium vendégeként pénteken 17 órától a sepsiszentgyörgyi evangélikus templomban koncertezik.

Színház

* A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Beaumarchais Figaro házassága című előadását ma 19 órától a nagyteremben bérleten kívüli előadáson kedvezményes, 2 lejes jeggyel mutatja be, minden elmaradt diák- és felnőttbérlet érvényesíthető. Rendező: Zakariás Zalán.

* A sepsiszentgyörgyi Kó­nya Ádám Művelődési Ház Visky Árpád Színjátszó Együttese pénteken 20.30 órától az illyefalvi kultúrházban mutatja be Robert Thomas Szegény Dániel című kétrészes bűnügyi vígjátékát. Rendező: László Károly színművész.

Bábszínház

A marosvásárhelyi Gyermek- és Ifjúsági Színház a Boris Aprilov meséje alapján készült, A bátor pingvinek című bábjátékot Sepsiszentgyörgyön a kultúrpalotában ma 9.30 és 11 órától mutatja be. Rendező: Barabás Olga.

Kiállítás

* A sepsiszentgyörgyi Váradi József-iskola új épületének dísztermében ma 12.15 órakor megnyílik Steigerwald Tibor fotókiállítása, mely két hétig látogatható.

* A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házban pénteken 17 órakor megnyílik Szentpály-Kovács István P(h)otom cseppek című egyéni grafikai tárlata. A kiállítás június 3-ig látogatható.

Csíksomlyói pünkösdi búcsú

A csíksomlyói pünkösdi búcsú programja: pénteken a 19 órakor kezdődő szentmise nyitja meg a 443. csíksomlyói pünkösdi zarándoklatot, a szentmise után a kegytemplomban egész éjszakán át tartó virrasztás; szombaton 7, 8 és 19 órakor szentmise a kegytemplomban, a búcsús szentmise 12.30 órakor kezdődik, éjszaka a kegytemplomban virrasztás; vasárnap pünkösd ünnepén, a szentmisék a kegytemplomban 7, 8, 10.30 19 órakor kezdődnek.

Sikeres Székelyföld-fórum

A sorozat 5. részének témája: Kultúra — térség — fejlesztés, és péntek délelőtt Csíkszeredában zajlik Hargita Megye Tanácsánál. Megnyitó 10.30 órakor, 11 órától dr. Czene Zsolt (VÁTI Nonprofit Kft. Területi Tervezési és Értékelési Igazgatóság, Stratégiai Tervezési és Vidékfejlesztési Iroda, Budapest) A kultúra és a kulturális örökség térségszervező és -fejlesztő szerepe című előadása hangzik el. A műhelymunkák 12 órakor kezdődnek a következő szekciókban: A hivatásos (magas) kultúra intézményei — helyzetértékelés és jövőkép, moderátor dr. Papp Kincses Emese, a Márványteremben; Tárgyi és épített örökség, moderátor Túros Eszter, a 19-es teremben; Kultúrakutatás — eddig és tovább, moderátor dr. Bodó Julianna, a 2-es teremben; Szakképzés és szakértői képzés, moderátor Ferencz Angéla, a Sapientia EMTE 4-es termében; Kultú­ra, könyvtár, információs társadalom, moderátor Hollanda Andrea, a Sapientia EMTE könyvtárában.

Bikfalvi napok

Szombaton és vasárnap tartják a Bikfalvi Falunapokat. Szombaton 16 órakor a rendezvény az Atlantisz Gyermek-fúvószenekar műsorával kezdődik, lesz futballmérkőzés, fogathajtó-bemutató, szabadtéri szórakoztató zene, a helyi romák műsora, 20 órától Annie S + Studio Project-koncert, 21 órától utcabál. Vasárnap 10 órától lovas-zenés felvonulás, ünnepi istentisztelet, kiállításmegnyitó, délután helyi együttesek és iskolások műsora, legek versenye, este Szimpla Kárpáci-koncert.

Röviden

Pinceklub. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Pinceklubjában ma 19 órától a Terefereklub meghívottja a 2010-es Szent György-napok néhány főszervezője: Antal Árpád András szociológus, polgármester, a rendezvény fővédnöke, Grubisics Levente, a Sepsi Rádió vezetője, fesztiváligazgató, Dancs Zsolt zenész, turnémenedzser, programigazgató. Téma: Milyen Szent György-napjaink voltak? Milyen sikerek és milyen kudarcok? Jövőre mi lesz másként? Házigazda: Matekovics János.

Kézműves-foglalkozás. Sepsiszentgyörgyön a Míves Házban ma 18—20 óráig kézműves-foglalkozás (nemezkészítés, gyöngyfűzés, gyöngyszövés) gyermekeknek, fiataloknak, felnőtteknek.

Táncos műsor. A Kovásznai Gyermekek Klubja táncköre pénteken 17 órától a Kőrösi Csoma Sándor Iskolaközpont tornatermében bemutatja Gyermekmosoly című táncos műsorát.

Előadás. Lahucsky Péter magyarországi buddhista tanító pénteken 18 órától Sepsiszentgyörgyön a Míves Házban tart előadást Halál és újjászületés címmel. Bővebben: www.budism.org.

Ismeret-ellenőrző. A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumban ma 12 órakor tartják a negyedik osztályosok angol nyelvi ismeretellenőrzését.

Felvételi felkészítő. A Plugor Sándor Művészeti Líceum drámatagozata pénteken 17 órától felvételi felkészítőt tart nyolcadikosoknak az iskola drámatermében. Érdeklődni a 0740 578 725-ös telefonon.

Idősgondozási tanfolyam. A Kovászna Megyei Vöröskereszt három hónapos házi idősgondozási tanfolyamot indít. A tanfolyamot sikeresen elvégzők hiteles oklevelet kapnak. Iratkozni pénteken 12 óráig lehet. Telefon: 0267 313 802, 0367 802 185, 0728 153 016.

Közlekedés

Súlyos baleset. Kedd délután negyed háromkor a 11-es országúton az előzetes kivizsgálás szerint egy 81 éves férfi túl közel haladt az előtte lévő kocsihoz, s amikor az a maksai vasúti átjárónál fékezett, hátulról beleszaladt. A balesetben a figyelmetlen vezető kocsijában utazó 71 éves nő súlyosan megsérült, a roncsból a tűzoltók szabadították ki.

Kékfény

Zsarolókat értek tetten. A sepsiszentgyörgyi rendőrök kedd délután tetten érték a helybeli N. Józsefet (37) és élettársát, B. Erzsébetet (33), akik erőszakkal való fenyegetéssel zsaroltak egy helybeli nőt. Az áldozat a rendőrséghez fordult, elmondta, hogy a tavaly kölcsönkért 800 lejt előbbiektől, anélkül hogy ezt papírra vetették volna. Megadta a tartozását, de a hitelezők még 4600 lejt követeltek tőle, veréssel, halállal is megfenyegették, mondván, hogy a különbség a kamat. Május 12-én az utcán találkozott az áldozat és a két zsaroló, megütötték, és május 18-át tűzték ki a törlesztés határidejéül. Amikor kedden az áldozat kivette a postán a gyermeknevelési támogatást, N. József és B. Erzsébet követte őt az utcán, újra megállították, és követelték a pénzt. Az áldozat ekkor átadott egy 50 lejes bankjegyet, amit előzőleg megjelöltek, de a két támadó lökdösni kezdte őt, ekkor ütött rajtuk a rendőrség. A zsarolókat 24 órára letartóztatták, csütörtökön állították törvényszék elé, előzetes letartóztatásukat kérve.

Biciklitolvajok. Keddre virradó éjjel a kézdivásárhelyi bűnügyi nyomozók a Hóvirág utcában tetten érték J. Barnabás (24), K. Károly (23) és F. Ervin (19) csernátoni lakost, aki a biciklizár átvágásával próbált eltulajdonítani egy kerékpárt. A rendőrök a gyanúsítottak lakhelyén hét kerékpárt és több biciklialkatrészt találtak. A kivizsgálás során a gyanúsítottak azt vallották, hogy a kerékpárokat idén április-májusban lopták el. A nyomozás folytatódik a csoport bűncselekményeinek feltárására. A lopások megelőzése végett a rendőrség felhívja a tulajdonosok figyelmét, hogy ne hagyják a kerékpárokat biztosítatlanul boltok, lokálok előtt vagy éjszakára tömbházak lépcsőházában.

(Rendőrségi tájékoztató)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1383
szavazógép
2010-05-20: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Összetörten, de a gondviselő Isten akaratába belenyugodva tudatjuk, hogy a szászfalvi születésű, Németországban élő
GAJDÓ ANTAL
életének 59. évében hirtelen elhunyt.
Temetése május 21-én délután 3 órakor lesz a szászfalvi ravatalozóháztól a helyi temetőben.
„Száműzött a sors, de megpihenni hazatértél, megfáradt lelked fölött őrködjék az örök szeretet."
Gyászoló szerettei
1884
2010-05-20: Sport - Tibodi Ferenc:

Bronzérmes a Sepsi BC (Kosárlabda, A-osztály)

Két ezüst után egy bronzérmet is begyűjtött a megyeszékhelyi Sepsi BC, amely kedd délután megnyerte a 2009—2010-es A-osztályos női kosárlabda-bajnokság kisdöntőjének második összecsapását is.