A szívlevelű bőrlevél

2010. május 20., csütörtök, Család

A szívlevelű bőrlevél (Bergenia cordifolia) egyike a leghálásabb kerti és sziklanövényeinknek, bár gyönyörű szép rózsaszínű, bogernyőben csokorként pompázó virágai elég hamar eltűnnek.

Jóllehet a növényünkkel foglalkozó szakirodalom virágzását április-májusra teszi, megfigyelésünk alapján elmondhatjuk, bizony napokon belül mindenütt eltűnnek a virágok. Megmaradnak a nevében kétszeresen jellemzett széles, inkább tálra (mint szívre) hasonlító vastag levelei, amelyek teljesen beborítják a talajt, s ekképp nem engednek életlehetőséget a gyomnak.

A Himalája és a mongol hegységek őshonos növénye rég jól érzi magát nálunk is, a virágot tartó vöröses, vastag levélnyél magasan emelkedik a levélrengeteg fölé. Láttam már parkban kerti sziklanövényként, sőt, sírokon is. Sepsiszentgyörgy tömbházai mellett is fel-feltűnik. Mivel télálló, örökzöld és igénytelen a talajra és a kitettségre, szívesen telepítik meg. Annál is inkább, mert rizomája hamar megbarátkozik az új helyével. Neve Karl August von Bergen XVIII. századi német botanikus emlékét őrzi.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2010-05-20: Család - Dr. Kerestély Péter:

Harcban a rákkal (5. — A jövő útja)

A jövő útja a globális, széles körű rákmegelőzési információ, a primer prevenció, a helyes, természetes táplálkozás és egészséges életmód ismertetése, népszerűsítése. Kívánatos ennek érdekében a konszenzus, a szinergizmus kialakítása a hagyományos klinikai orvostudomány, a természetgyógyászat és a tradicionális fitoterápia között.
2010-05-20: Család - Balázs Tivadar:

A válást megelőző öt figyelmeztető jel (3.)

4. A vásárlói hozzáállás
Amikor nem vagyunk elkötelezettek a házastársunk mellett, hanem még nézelődünk, és a hűségünk csak addig szól, amíg nem találunk valaki ,,jobbat".