Domokos Géza-emlékszobát avattak ZágonbanAz anyanyelvű kultúra szétsugárzója

2010. május 20., csütörtök, Múltidéző

Aki azt hitte, hogy Domokos Géza örökre eltávozott közülünk, közélettől való visszavonulásának helyszínén, Zágonban is meggyőződhet róla, hogy a hazai magyarság szellemi élete, a romániai magyar közélet jeles személyisége most is köztünk és most is velünk van.

Domokos Géza életútja a magát a legmagasabb szellemi kilátókra felküzdeni képes férfi életpályája. Domokos Géza egész életpályájából kiszálazható egy népmesei vonulat is, amint egy szegény sorsú, talentummal megáldott fiú a háborús idők nyomora és veszteségei közepette sorra legyőzi az elébe toluló akadályokat, és felküzdi magát a szellem világának magas szféráiba. Ennek a pályának az íve Zágontól a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumig, ettől Moszkváig ér, Bukarestben állapodik meg, majd élete végén ismét visszahajlik a kiindulóponthoz, Sepsiszentgyörgyhöz és Zágonhoz.

Domokos Géza számára Bukarest az ő Rodostójává vált. Nem száműzetésbe kényszerülten, hanem feladatot, küldetést vállaló elkötelezettséggel élt a román fővárosban. Életműve is ehhez kötődik. Legjelentősebb alkotását a romániai magyar kultúra istápolásában leljük fel. Lapszerkesztőként, majd a magyar és más nemzetiségi könyvkiadás létrehozásával páratlan, a magyar kultúra egészére kisugárzó értéket teremtett.

A Kriterion-legenda és -valóság megteremtője és összeötvözője ő, szellemi mozgalmak elindítója és gyámolítója. Fiatal tehetségek Mentora, alkotásaik szellemi érrendszerünkhöz kapcsolásának nagy mestere. Úgy az emberélet felén túl, az 1989-es romániai fordulat pillanatában ennek felhajtó ereje Domokos Gézát a politikai élet magasába emeli a szó mindenféle értelmében. Ekkori és ez utáni tevékenysége más támpontok és súlypontok felé billen, a romániai magyarság első számú politikusát ismerhetjük meg személyében.

Higgadt, bölcs politikus. Mesterien tudja kezelni, sőt, kihasználni azokat a helyzeteket is, amikor főleg az erdélyi tömbmagyarság feszítő ereje folytonos elégedetlenségekbe torkollik. A radikálisabban fellépőket nem ellenségnek és nem is ellenfélnek tekinti, hanem támpontoknak, hivatkozási alapnak a magyarság érdekképviseletében. Kiváló diplomata volt. Hatalmas értékű vagyont is szerzett. No, nem anyagiakat, nem a szokásos módon lett ő módos, hanem szellemiekben, kultúrában, közösségszervezésben, a kisebbségi élet tapasztalataiban tett szert nagy vagyonra, amelyet eme zágoni emlékszoba révén közülünk való távozása után is szétsugároz.

Mert ez volt élete lényege: az általa és mások által teremtett értékek szétsugárzása.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2010-05-20: Család - :

A pénzről és az erőszakról (Gyereknevelési konferencia)

A gyerekek pénzügyi nevelése, a kapcsolati krízisek hatása a gyerekekre, az óvodai, iskolai agresszió és a gyerekek szexuális nevelése a témája az Életrevaló Gyerek elnevezésű konferenciának, amelyet szombaton rendeznek Budapesten.
2010-05-20: Múltidéző - Sylvester Lajos:

Vetró András önépítő Nagy Mózes-szobra

Vetró András Nagy Mózes-szobra az iskolaalapító nevét viselő monumentális főgimnáziumi épület előtt a művész hosszú éveken át kimunkált, egyedien sajátos formanyelvének az összegezése.