BarótElpolitizált szemétkampány

2010. május 20., csütörtök, Közélet

A baróti közélet szereplőinek kritikán aluli viselkedése és személyeskedése miatt elsikkadt A zöld offenzíva folytatódik! országos ökológiai és környezeti nevelési kampány hétfőn elért minden eredménye.

Nem számított, hogy fiatalok és felnőttek összefogása révén közel tíz köbméter elektronikus hulladékot gyűjtöttek össze, sem az, hogy a diákok bizonyították környezetvédelmi tudásukat, helyette inkább a politikai frusztrációk kerültek a középpontba. A vita annyira elfajzott, hogy adott pillanatban az esemény egyik főszervezője, a Reporter sajtócsoport elnöke is értetlenségét fejezte ki: ,,Té­mánk a környezetvédelem, s nem az, hogy Baróton mennyibe kerül a szemétszállítás, az ár mit foglal magában, illetve kinek kell a kapuja előtt sepregetni".

A művelődési ház kistermében tartott rövid sajtótájékoztató a diplomáciai udvariasság keretei közt zajlott, az indulatosság a kerekasztal-megbeszéléskor vette kezdetét. A számos téma közül (az ivóvíz és a szennyvíztisztítás, az európai alapok hozzáférhetősége kis- és középvállalkozások számára, a hulladékok égetése vagy a csomagolóanyagok szelektív begyűjtése és hasznosítása stb.) mindössze a hulladéklerakók tervezése és működése Romá­niában és az EU-ban kérdéskört érintették. A Bioplast Egyesület tagjai filmen mutatták be, miként is történik a szemét szelektív begyűjtése egy olasz kisvárosban, valamint hol és milyen körülmények közt dolgozzák fel és értékesítik azt, a baróti közszolgáltató, a KVG Rt. részéről pedig Petres Tamás marketingigazgató ismertette a baróti telephely megszervezésére vonatkozó elképzeléseiket. A háztartási szemét összegyűjtésének, tárolásának és a szolgáltatás árának helyi és megyei gyakorlatáról, illetve a gyűjtőtelepek helyzetéről a Tega Rt. igazgatója, Tóth-Birtan Csaba és Nagy István polgármester számolt be.

A feszültség már ekkor is érezhető volt, ám tapinthatóvá akkor vált igazán, amikor Bardoc alpolgármestere, Kolumbán Sándor a Barót által, de a környék önkormányzataival partnerségben nyert kukák kiosztásának elmaradását kérte számon, Márton Árpád képviselő irodavezetője, Demeter Zoltán pedig arra kérdezett rá (bár azt állította, magánszemélyként teszi, mégis ,,egyes tanácstagoktól" származó információkat emlegetett), hogy elolvasható-e a baróti önkormányzat és a KVG között kötött szerződés. Innen kezdve jóformán egyetlen érthető válasz hangzott el: a baróti hivatal munkatársa, Csiszér Levente mondta el, hogy a KVG-vel való szerződés a hivatalban több héten keresztül ki volt függesztve, de senki, még a tanácstagok sem voltak rá kíváncsiak, majd lakossági fórumon került megvitatásra a kérdés. A felek egyre inkább felemelték hangjukat, egymás szavába vágtak, ironizáltak, és tüntetően kivonultak a teremből.

A helyzetet már az sem mentette, hogy az utolsó öt percre a kedélyek csillapodtak, s a baróti szemétdomb bezárásának lehetséges megoldásáról beszéltek. Az Országos Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója, Nagy József szerint valós az esély rá, hogy kormányzati alapból kap Barót segítséget.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1391
szavazógép
2010-05-20: Közélet - Farcádi Botond:

Utcára vonult az ország (Ötvenezren tüntettek a megszorítások ellen)

Több mint ötvenezren tüntettek tegnap délben Bukarestben a kormány által beharangozott megszorítások ellen. Az ország minden részéről összesereglett tiltakozók között voltak közalkalmazottak, köztisztviselők, pedagógusok, bányászok, nyugdíjasok, diákok, magáncégek alkalmazottjai, gyerekes anyák, rendőrök.
2010-05-20: Közélet - Bokor Gábor:

Büntetik a juhászokat Zabolán

Ezerlejes bírsággal sújtotta a zabolai önkormányzat azokat a juhászokat, akik a május tizedikei határidőig nem költöztették havasi legelőre esztenájukat, továbbra is a falu határában legeltetik nyájaikat.