Büntetik a juhászokat Zabolán

2010. május 20., csütörtök, Közélet

Ezerlejes bírsággal sújtotta a zabolai önkormányzat azokat a juhászokat, akik a május tizedikei határidőig nem költöztették havasi legelőre esztenájukat, továbbra is a falu határában legeltetik nyájaikat.

Az intézkedés hat esztena tulajdonosát érinti. Zabola polgármesteri hivatalának képviselői rendőrökkel és a közösségi rendőrséggel együtt vonultak ki a szabálysértő esztenákra, és kiosztották a bírságokat. Ezt megelőzően írásban szólították fel a juhászokat a költözésre. Aki nem akar fizetni, annak a polgármesteri hivatalnál letett garanciapénzéből vonják le az ezer lejt.

A nagyközségben vannak olyan juhászok is, akik saját bekerített legelőjükön tartanak esztenát, ezeket nem érinti az intézkedés, nem kell a havasra vonulniuk. Mások a legelők tulajdonosaival kötöttek szóbeli egyezséget a legeltetésről. Ez azonban nem mentesíti őket a tanácshatározat előírása alól. A mezőkön legelő juhnyájak sok esetben a búza-, kukoricavetéseket károsítják, ezek elkerülése érdekében döntött a helyi tanács. Ádám Attila polgármester elmondta: ha a büntetés sem bírja költözésre az esztenatartó juhászokat, a csendőrséggel fogja kényszeríteni a havasra vonulást.

A juhok tartása jövedelmező foglalkozás, a tenyésztők az állatlétszám alapján állami támogatásra is jogosultak. A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség legkevesebb ötvenfős állomány után fizet, ha az anyajuhok március 30-án betöltötték az egy évet, és a gazdának nincs adóssága az állam felé. Erről saját felelősségre kell nyilatkozatot tenni, a rendőrség később ellenőrzi az adatok helyességét.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-05-20: Közélet - Hecser László:

Elpolitizált szemétkampány (Barót)

A baróti közélet szereplőinek kritikán aluli viselkedése és személyeskedése miatt elsikkadt A zöld offenzíva folytatódik! országos ökológiai és környezeti nevelési kampány hétfőn elért minden eredménye.
2010-05-20: Közélet - Farcádi Botond:

Elzárják a vízcsapot? (Sepsiszentgyörgy)

Elzárhatják a vízcsapot Sepsiszentgyörgyön — egyebek mellett ez a fenyegetőzés szerepelt a sepsiszentgyörgyi Közművek által igényelt hitelvonal jóváhagyásáról szóló határozattervezet indoklásában Kovászna Megye Tanácsának tegnapi ülésén.