SepsiszentgyörgyElzárják a vízcsapot?

2010. május 20., csütörtök, Közélet

Elzárhatják a vízcsapot Sepsiszentgyörgyön — egyebek mellett ez a fenyegetőzés szerepelt a sepsiszentgyörgyi Közművek által igényelt hitelvonal jóváhagyásáról szóló határozattervezet indoklásában Kovászna Megye Tanácsának tegnapi ülésén.

Kató Béla, a társaság fejlesztési igazgatója lapunk érdeklődésére cáfolta a drasztikus intézkedést, de elismerte, súlyos anyagi gondokkal küzd a vállalat, 1,7 millió lejnyi a kinnlevőségük, a tetemes adósság behajtása érdekében pedig nem kizárt, hogy elzárják a vizet bizonyos lakótársulásoknál.

Az 500 000 lejes hitelvonal igénylése a megyei önkormányzat tegnapi rendkívüli ülésén került terítékre, az intézkedést előzőleg jóváhagyta a négy érintett város tanácsa. A Magyar Polgári Párt tartózkodott a szavazás során, arra hivatkozva, hogy nem kaptak megfelelő tájékoztatást a vállalatnál kialakult helyzetről, ezért Tamás Sándor elnök megígérte, a következő ülésre meghívják a cég képviselőit.

Kató Béla lapunk érdeklődésére elmondta: nem merült fel, hogy víz nélkül maradjon a megyeszékhely. A hitelvonal a szolgáltató működésének biztosításához szükséges, a víz- és csatornahálózat korszerűsítésére vonatkozó pályázat érdekében ugyanis egységes szolgáltatót hoztak létre, integrálták a kézdivásárhelyi, bodzafordulói, kovásznai szolgáltatókat, az új társaság nulláról indult, az alegységek működési költségeinek fedezéséhez szükséges a kölcsön. Elismerte azonban: egyáltalán nem rózsás a helyzet, a közműveknek tetemes kinnlevőségei halmozódtak fel, többnyire a lakosság nem fizetett. Jelenleg mintegy 1,7 millió lejjel tartoznak a vállalatnak. A behajtás módozatáról sokat tárgyaltak, s bár végső döntés nem született, megeshet, hogy bizonyos lakótársulásoknál átmenetileg elzárják a vizet. Ezzel azonban óhatatlanul sújtanák a számláikat rendszeresen törlesztő lakosokat is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-05-20: Közélet - Bokor Gábor:

Büntetik a juhászokat Zabolán

Ezerlejes bírsággal sújtotta a zabolai önkormányzat azokat a juhászokat, akik a május tizedikei határidőig nem költöztették havasi legelőre esztenájukat, továbbra is a falu határában legeltetik nyájaikat.
2010-05-20: Közélet - Bokor Gábor:

A szomszéd kürtőskalácsa mindig jobb? (Jegyzet)

Nem újdonság, hogy konkurencia van a két magyar megye között. Ami akár hasznosnak is mondható. Az sem friss hír, hogy — legalábbis eddig — főként a csíkiak javára billent a mérleg nyelve. Udvarhelyszék és Csíkszék prosperáló vidékeknek tűnnek, mondogatják is Háromszéken: bezzeg azok... Ők egy lépéssel mindig előbb járnak! Ott ugye egyetértenek, s haladnak?!