JegyzetA szomszéd kürtőskalácsa mindig jobb?

2010. május 20., csütörtök, Közélet

Nem újdonság, hogy konkurencia van a két magyar megye között. Ami akár hasznosnak is mondható. Az sem friss hír, hogy — legalábbis eddig — főként a csíkiak javára billent a mérleg nyelve. Udvarhelyszék és Csíkszék prosperáló vidékeknek tűnnek, mondogatják is Háromszéken: bezzeg azok... Ők egy lépéssel mindig előbb járnak! Ott ugye egyetértenek, s haladnak?!

Lám, a hír igaz, a kürtőskalácsosok is előttünk járnak egy lépéssel: ők már alakítottak érdekvédelmi egyesületet, mentenék a hagyományos termékeket, őrizni akarják azok identitását. Az egyesületnek nemcsak a kürtősösök, de pityókás kenyeret sütők, sőt, mészárosok is tagjai. Elvégre ők is hagyományos székelyföldi termékeket állítanak elő — melyeknek jó nevéből a kalóz módon székelyföldit termelő óromániai, olténiai ügyeskedők is hasznot húznak. S közben rontják az igazi hírét. Mert aki egyszer evett galaci székely kürtőst, annak már a szentiváni sem kell többé.

Összetartás: a csíki megyei tanács jelentős önrésszel vesz részt az egyesületben. Emellett az egyesület alapításának teendőit is magukra vállalták.

Jó példák, ugye? Ha igen, akkor legyenek ragadósok. Az uzoni, szentivánlaborfalvi kürtőskészítők is védjék csak érdekeiket. És vonják be minden háromszéki társukat. Ne egymást egyék, ne azon veszekedjenek, hogy az út szélén ki hány asztalnál kínálja termékét. A megyei tanács, a helyi önkormányzatok pedig támogassák törekvéseiket. És főként ne csak elméleti szinten, hanem konkrétumokkal, anyagiakkal is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-05-20: Közélet - Farcádi Botond:

Elzárják a vízcsapot? (Sepsiszentgyörgy)

Elzárhatják a vízcsapot Sepsiszentgyörgyön — egyebek mellett ez a fenyegetőzés szerepelt a sepsiszentgyörgyi Közművek által igényelt hitelvonal jóváhagyásáról szóló határozattervezet indoklásában Kovászna Megye Tanácsának tegnapi ülésén.
2010-05-20: Közélet - :

Magyarul tanítható a földrajz és a történelem (Elefogadták az oktatási törvényt)

Jóváhagyta tegnap a képviselőház az oktatási törvény tervezetét. A jogszabály mellett 181-en szavaztak, ellene 95 szociáldemokrata és liberális honatya. Hatalmas vita után a plénum jóváhagyta a dokumentum azon cikkelyét is, mely lehetővé teszi, hogy a következőkben anyanyelvükön tanulhassák Románia földrajzát és történelmét a nemzeti kisebbségek.