Elefogadták az oktatási törvénytMagyarul tanítható a földrajz és a történelem

2010. május 20., csütörtök, Közélet

Jóváhagyta tegnap a képviselőház az oktatási törvény tervezetét. A jogszabály mellett 181-en szavaztak, ellene 95 szociáldemokrata és liberális honatya. Hatalmas vita után a plénum jóváhagyta a dokumentum azon cikkelyét is, mely lehetővé teszi, hogy a következőkben anyanyelvükön tanulhassák Románia földrajzát és történelmét a nemzeti kisebbségek.

A legnagyobb vitát a törvény 37. cikkelye váltotta ki, amely kimondja: a nemzeti kisebbségekhez tartozó diákok a román nyelv és irodalom tantárgyon kívül mindent anyanyelvükön tanulnak. Ez azt jelenti, hogy Románia földrajzát és történelmét is, amelyet eddig a magyar tanulóknak is románul kellett elsajátítaniuk. A leghevesebben a szociáldemokraták keltek ki az intézkedés ellen, nemzetárulónak minősítve a nagyobbik kormánypártot. Hasonló hangnemet ütöttek meg a liberálisok is, nemzetellenesnek titulálva a jogszabályt, majd az említett cikkelyről való szavazáskor tiltakozásuk jeleként kivonultak az ülésteremből.

A már-már hisztérikus vita során képtelen hasonlatok is elhangzottak a történelem- és földrajzoktatással kapcsolatban. Adrian Solomon szociáldemokrata képviselő például kifejtette: a magyar történelemkönyvekből néhány év múlva a gyermekek azt tanulhatják, Burebista nem is román volt, hanem magyar, igazi neve pedig Boros Pista. Cristian Adomniţei volt liberális oktatási miniszter szerint a Demokrata Liberális Párt a hatalom kedvéért áruba bocsátotta a nemzeti érdeket. Egyébként a nagyobbik kormánypárt néhány képviselője sem őszinte meggyőződésből szavazott a cikkely mellett, Toader Stroian például azt mondta, a magyarokat a kétszínűség ellenében kellett választania, majd kifejtette: a nemzetárulásról hőbörgő szociáldemokraták íratták ki magyarul is a segesvári polgármesteri hivatal nevét, így polgármesterként arra kényszerítették, hogy tolmácsot alkalmazzon. Cătălin Voicu demokrata-liberális honatya pedig ismét leszögezte: románul kellene tanítani a földrajzot és történelmet, hiszen ez a magyar gyermekek javát szolgálja.

A képviselőház döntése nem végleges, a tanügyi rendszerben mélyreható változásokról rendelkező törvény csak a felsőház jóváhagyása után léphet érvénybe. A tervezet szerint jelentősen megnövekszik az iskolák és a helyi közösségek beleszólása az oktatás folyamatába, a tanárok megválogatásába, a tananyagba, a szülők, a tanintézmény és az önkormányzatok képviselőiből álló iskolaszékek alakulnak. Ugyanakkor azonban megszűnik a rendszeren belüli címzetesség, a fejkvótás finanszírozás pedig számos kis iskola sorsát bizonytalanná teszi.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1394
szavazógép
2010-05-20: Közélet - Bokor Gábor:

A szomszéd kürtőskalácsa mindig jobb? (Jegyzet)

Nem újdonság, hogy konkurencia van a két magyar megye között. Ami akár hasznosnak is mondható. Az sem friss hír, hogy — legalábbis eddig — főként a csíkiak javára billent a mérleg nyelve. Udvarhelyszék és Csíkszék prosperáló vidékeknek tűnnek, mondogatják is Háromszéken: bezzeg azok... Ők egy lépéssel mindig előbb járnak! Ott ugye egyetértenek, s haladnak?!
2010-05-20: Közélet - :

Átvilágítási törvény húsz év késéssel

Megszavazta tegnap a képviselőház az átvilágítási törvényt, amely megtiltja a volt kommunista vezetőknek, hogy a következő öt évben állami tisztségeket töltsenek be.