Gyimesbükkbe beszaladt a gyorsvonat

2010. május 22., szombat, Magazin
Antal Tibor legújabb albuma a Gyimesekben ismert legszebb és legrégebbi katonadalokat tartalmazza.

Sokáig nem értettem, miért is énekelték olyan nagy szeretettel ezeket a dalokat az öregek, férfiak, legénysorba cseperedők egyaránt. Aztán később jöttem rá a titok nyitjára. Az öregek szerették, és szívből énekelték, mert ezek a dalok felidézték a régmúlt időket, fiatalságukat, valahol az orosz vagy olasz földön hagyott nehéz emlékeket. A ma hatvan-, hetvenéveseinek ezek a dalok igazi történelmi leckék voltak. Itt hallottunk Doberdóról, a gyászos Galí­ciá­ról, ,,ott esett el 120 000 magyar, eltemette gyászos Galicia", a Don-kanyarról és sok-sok sebesültről, halottról. De a tegnap fiataljai is ezekkel a nyugtalan, szomorú énekekkel búcsúztak a szülőföldtől, Gyimestől, a szomorú édesanyáktól. És ma már tudom, azért énekelték a szép katonadalokat, mert minden időben szükség van lélekfürdetésre. Ez ma is így van, ebben a rohanó, metál világban, hangzavarban is kell a nosztalgia, mert olyan nosztalgia nélkül az ember, mint zseb nélkül a kabát. Ezért nagy öröm számomra újra hallgatni ezeket a katonadalokat. És ki tudná ma szebben, meggyőzőbben énekelni, mint Antal Tibor. Ezért üdvözöljük, és örömmel vesszük kézbe ezt a lemezt.

Tankó Gyula, tanár, néprajzkutató

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2010-05-22: Sport - :

Sport

Labdarúgás
* A IV. liga 27. fordulójának mérkőzései: Ozsdola—Zá­gon, Bardoc—Bodok, Szitabodza—Perkő, Dálnok—Sepsiszentgyörgy, Hidvég—Barót, Illyefalva—Gelence, Papolc—KSE, Bölön—Bereck.
2010-05-22: Magazin - :

Magyar Képregényfesztivál

Két horvát, egy szerb és egy indiai képregényalkotó, rajzoló a díszvendége a 6. Magyar Képregényfesztiválnak, amelyet ma tartanak a budapesti Gödör-klubban.