Búcsú Orbán ÁrpádtólElment közülünk egy építő ember

2010. május 25., kedd, Közélet

Orbán Árpád (jobbról) a kihelyezett egyetemi tagozat avatóünnepén

Fizikai értelemben úgy hagyott itt bennünket egy építő ember, hogy háromnegyed százados életének eszmélő korától távozása napjáig beépítette magát nemcsak emlékezetünkbe, hanem a városi, a megyei vezetés általa megépített, kritikus társadalmi körülmények között is kivitelezett objektumaiba.

Jó emlékét elsősorban a vezetése alatt a pusztulástól és az enyészettől megmentett műemlék és műemlék jellegű épületek őrzik, meg azok az új kulturális létesítmények és intézmények, amelyekhez az ő teremtő ujja hozzáért.

Ha nincs Orbán Árpád, nem bizonyos, hogy a mai helyreállított formájában létezne az alsócsernátoni Damokos-kúria, hogy léteznének az európai hírű csernátoni tájmúzeum melléképületei, a szálláshelyek, műhelyek, kiállítótermek és gépszínek. Az sem bizonyos, hogy nélküle lehetne felújított zágoni Mikes—Szentkereszty-udvarház és főleg a romos állapotából újjávarázsolt zágoni ,,kultúrgabonás", létezne-e vajon, ha a legnagyobb kockázatvállalással nem erőszakolja ki a város első embereként a pazar díszítésű házasságkötő termet Sepsiszentgyörgyön, ami miatt nem kevés számú ellenségei évekig vegzálták.

Tudta, hogy vezető embernek több és élesebb kritikákat kell elviselnie, mint a közembereknek. Keménykezű, kockázatvállaló férfi volt. Ennek jellemző esete az, amikor szülőfalujában, Háromszék egykori mezővárosában, Bereckben nagy beruházással a kultúrház építésébe kezdett, és nemcsak hivatalbeli felettesei, hanem még falusfelei közül is többen kikezdték grandomániásnak minősített vállalkozásáért.

Orbán Árpád kitörülhetetlenül beépítette magát politikai, gazdasági közéletünkbe is. 1989. december 22-én, amikor a várost és az egész megyét, a háromszéki forradalmi változásokat veszélyeztető anarchia tombolni kezdett, amikor a nem közülünk valók hatalmi térnyerésükkel a mi kiszorításunkra felesküdtek, szóval, amikor erőskezű, tapasztalt megyei vezetőre volt szükség, aki jártas a román főváros politikai dzsungelében, akkor a véleményformáló sepsiszentgyörgyi és háromszéki értelmiségieknek az ő neve tolult a nyelvére. Lett is ebből elég galiba, a frontális támadások sorozatát kellett kibírnia, mert többen csak a pártapparátusban betöltött funkcióit ismerték, de azt kevésbé, hogy ezeket a funkciókereteket az átkos korszak legkegyetlenebb időszakában nemcsak kihasználta, de nem egy esetben önveszélyesen a közösség javára túl is lépte. Amikor erre lehetősége adódott, magyar kulturális intézményeket létesített, Háromszék Táncegyüttest, Sepsiszentgyörgyre kihelyezett egyetemi tagozatot.

Most, 75 év után úgy tér haza szülőfalujába, Bereckbe az egykori asztalosinas, a későbbi országos és megyei vezető ember, hogy az őt utolsó útjára kísérők sokaságára testálja azt az irdatlan mennyiségű tennivalót, amely ön- és közösségépítő munkánkban elodázhatatlan és elkerülhetetlen.

Emléke erre ösztönözzön, nyugodalma legyen csendes.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1379
szavazógép
2010-05-25: Közélet - György Attila:

Magyar. Verés?! (Sarkos szavak)

Most éppen Kézdivásárhelyen történt meg. Néhány részeg senkiházi — ismerjük ezt a fajtát, ezek, akik frusztrálva nőnek fel itt, a Székelyföldön — megvert pár magyar fiatalt Kézdivásárhelyen. Állítólag, mert magyarul beszéltek.
2010-05-26: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Színház
A sepsiszentgyörgyi M Stúdió csütörtökön 19 órától a Lajtha László Stúdió­teremben a felújított Dokk (Éhség) című fizikai színházi előadását mutatja be. Rendező: Uray Péter.