Mi, hol, mikor?

2010. május 26., szerda, Mi, hol, mikor?

Színház

A sepsiszentgyörgyi M Stúdió csütörtökön 19 órától a Lajtha László Stúdió­teremben a felújított Dokk (Éhség) című fizikai színházi előadását mutatja be. Rendező: Uray Péter.

Kiállítás

* Az I. Székelyföldi Grafikai Biennále kiállítása május 30-ig, vasárnapig látogatható a sepsiszentgyörgyi Gyárfás Jenő Képtárban munkanapokon 9—16, szombaton és vasárnap 10—14 óráig.

* Miklóssy Mária sepsiszentgyörgyi festőművésznek kiállítása nyílt Marosvásárhelyen a Bernády Házban.

Zene

Sepsiszentgyörgyön a Bod Pé­ter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében csütörtökön 18 órától a kolozsvári Demény Balázs zongorakoncertje. Műsoron: Beethoven: Waldstein, C-dúr szonáta op. 53, Bartók: Szvit op. 14., Debussy: Reflets dans l’eau (Images 1/I.) és Liszt: h-moll szonáta.

Könyv- és lemezbemutató

A kézdivásárhelyi Vigadóban ma 18 órától bemutatják Gáspáry István Zsolt Medve lelke című könyvét (Para István rajzaival) és Te csak mosolyogj című maxi single cd-jét. A cd zenéjét, szövegét Gáspáry István Zsolt írta, adja elő gitáron és énekli, gitáron kíséri Szabó Miklós a Kormorán együttesből, a hangszerelés Gáspár Álmos munkája.

Puskás-napok

A sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Szakközépiskola pénteken kiállítással egybekötött rendezvényen emlékezik a névadójára. Ez egyben nyílt nap is, amikor az érdeklődők meglátogathatják az iskolát. A megnyitó 9 órakor lesz, amit Puskás Tivadar életéről és munkásságáról, általános műveltségi, logikai, angol és Mire vagy képes című vetélkedők, valamint sportversenyek követnek.

Közlekedés

Balesetek. Szombat este fél hét körül a 11B országúton Katrosa és Kézdiszá­razpatak között A. Sándor (23) kézdivásárhelyi lakos nem a vizes útnak megfelelő sebességgel vezetett, egy kanyarban elvesztette uralmát a kormány fölött, és tuskónak ütközött. A balesetben az autóvezető és 21 éves utasa könnyebben megsérült. Hamarosan az is kiderült, hogy a vezetőnek nincs jogosítványa, sőt, a szonda 0,70 mg/l alkoholt jelzett a leheletében. Kórházba kísérték vérvételre. * Szinte percpontossággal ugyanabban az időben a 11-es országúton M. Gheorghe (42) brassói lakos Kézdivásárhely felé haladva nem tartotta be az előírásos követési távolságot, és hátulról nekiment egy járműnek. A szabályosan közlekedő kocsiban egy utas könnyebben megsérült. A brassói autóst ellenőrizve kiderült, hogy ivott, a szonda 0,67 mg/l értéket mutatott.

Kékfény

Eltörte az édesanyja karját. Pénteken délután értesítette a kézdivásárhelyi kórház sürgősségi ügyeletének szolgálatos orvosa a rendőrséget, hogy egy 76 éves torjai asszonyt láttak el nyílt kartöréssel. Mint kiderült, B. Olivér (36), az áldozat fia május elején költözött az édesanyjához. Pénteken ittasan, egy ló vásárlása kapcsán kirobbant veszekedés során a fiú egy fejszét hajított a disznókat etető anyja felé, és eltörte a karját. Azt állítja, hogy a disznókat célozta. Az áldozatot, mivel szakellátásra volt szüksége, később a brassói kórházba szállították.

(Rendőrségi tájékoztató)

Röviden

Hazatalálás. Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termé­ben ma 19 órától, Bereckben csü­törtökön 18 órától a Hazatalálás előadás-sorozat keretében A magyarság őstörténete a nyelv tükrében címmel dr. Czeglédi Katalin nyelvész tart előadást.

Pinceklub. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Pinceklubjában ma 16 órától Hobbi Cserebereklub, 19 órától a Holló Ernő Sajtó­pincében a meghívott Cserey Zoltán tanár, muzeológus, szakíró. Téma: Miért és hogyan ír az ember ismeretterjesztő cikkeket? Házigazda: Matekovics János.

Riadópróba. A helyi készenléti bizottság szervezésé­ben ma 9—12.35 óráig polgárvédelmi riadópróbát tartanak Sepsiszentgyörgyön. A gyakorlat kezdetét és végét szirénaszó jelzi. Kérik a lakosságot, őrizze meg a nyugalmát, és tartsa be a gyakorlat vezetőinek utasításait. Megértésü­ket előre is köszönik.

Jogi szolgálat. Balogh Klá­ra jogtanácsos szerkesztősé­günkben (az új székházban, a kultúrpalotától jobbra) ma 13―15 óráig várja a jogi tanácsot igénylőket. A szolgáltatás ingyenes.

Orbán-napi vásár van ma Uzonban. Sertést csak a község területéről szabad a vásárba vinni.

Áramszünet. Kézdivá­sárhelyen ma 8.30—14 óráig a 39-es udvartéren, csütörtökön a 40-es udvartéren, pénteken a Keresztes Máté utcában, csütörtökön 9—15 óráig az uzoni burgonyaraktárban, a volt állami gazdaság, valamint a gabonaraktár transzformátorállomásában szünetel az áramszolgáltatás.

Elzárják az ivóvizet csütörtökön 9—15 óráig Sepsiszentgyörgyön a központi piacon, az Andrei Şaguna utca 8-as, a Vasile Goldiş utca 8-as, 14-es, 15-ös, 16-os és 22-es, valamint a Hőközpont sétány 9-es, 10-es, 11-es és 12-es tömbházában. A szolgáltatás újrakezdése után rövid időre a víz zavaros lehet, a fogyasztók megértését kérik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-05-25: Közélet - Sylvester Lajos:

Elment közülünk egy építő ember (Búcsú Orbán Árpádtól)

Orbán Árpád (jobbról) a kihelyezett egyetemi tagozat avatóünnepén
Fizikai értelemben úgy hagyott itt bennünket egy építő ember, hogy háromnegyed százados életének eszmélő korától távozása napjáig beépítette magát nemcsak emlékezetünkbe, hanem a városi, a megyei vezetés általa megépített, kritikus társadalmi körülmények között is kivitelezett objektumaiba.
2010-05-26: Sport - :

Sport

Sportnapok
* Ma a hagyományos Bowling Kupával elrajtolnak az idei megyeszékhelyi Sportnapok, amelynek május 28-án, pénteken a sepsiszentgyörgyi városi stadionban lesz a hivatalos megnyitója.