MementóPapolci Barabás Samu

2010. május 26., szerda, Magazin

Bizonyára ebben az évben emlékező istentiszteletre szólnak a szülőfalu harangjai is, mert 2010 a székelység történetírója születésének 150., halálának 65. évfordulója. Törté­netíró volt, történelmi kútfőkutató, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA), majd a Magyar Történelmi Társulat vá­laszmányi tagja.

Papolcon és Sepsiszentgyörgyön kezdte iskoláit, a székelyudvarhelyi református kollégiumban érettségizett. A budapesti egyetem bölcsészhallatója volt, oklevéltanból Bécsben képezte tovább magát. 1883-tól a Budapesti Egyetemi Könyvtár és a Magyar Országos Levéltár munkatársa. A korai középkorral, az erdélyi fejedelemségek történetével és főként a székelység múltjával foglalkozott. Számunkra felette fontos, hogy a Székely Oklevéltár szerkesztője volt. 1915-ben, nyugdíjasként tért haza Há­romszékre, és a Szé­kely Nemzeti Múzeum (SZNM) igazgatóválaszmányi tagja lett, résztvevője az Erdélyi Múzeum Egyesület sepsiszentgyörgyi vándorgyűlésének (1933). Gazdag hagyatékát az SZNM-nek ajándékozta, amit jelenleg a Sepsiszentgyörgyi Nemzeti Levéltárban őriznek. 1995-ben a Román Akadémia kolozsvári fiókja és az MTA emléktáblát helyezett el a papolci református templomban. Szülőháza ma is áll, síremléke a falu temetőjében. Barabás Samu (1855—1940) fél évszázad a levéltárügy szolgálatában címmel művelődéstörténeti kötet is megjelent a tudósról Sepsiszentgyörgyön Csáki Árpád szerkesztésében (2006).

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2010-05-26: Magazin - József Álmos:

Repülőnapok Sepsiszentgyörgyön

Annál is inkább felvillanyozott Sebestyén Mihálynak a Háromszék május 10-i számában egy sepsiszentgyörgyi repülésről megjelent közleménye, mivel jegyzeteim között nem találtam ennek nyomát.
2010-05-26: Magazin - :

Ezer kilométer újrafeltöltés nélkül

Több mint ezer kilométert sikerült megtenniük japánoknak egy elektromos meghajtású autóval anélkül, hogy menet közben fel kellett volna tölteni az akkumulátort.