Eredményesség és furkálódás

2010. május 26., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A megvalósítási hányadost (xQ-execution quotient) százas skálán mérik, és azt fejezi ki, mekkora a valószínűsége annak, hogy egy szervezet eléri a kitűzött céljait, illetve megvalósítja stratégiáját. Kiszámítását a vizsgált szervezet munkatársainak válaszai alapján végzi a FranklinCovey, s azt is megmutatja, milyennek ítélik a saját dolgozói például egy vállalat eredményességét.

Bölcsföldi László, a FranklinCovey magyarországi képviseletének ügyvezetője az MTI-nek elmondta: a rossz eredmény nem az egyes vállalatok pénzügyi helyzetéből következik, ha ugyanis javítani tudnának megvalósítási képességükön, akkor már minimális tőkebefektetéssel is jelentősen növelhetnék eredményességüket. Ez pedig elengedhetetlen feltétele annak, hogy a cégek és szervezetek versenyképesek legyenek konkurenseikkel szemben.

A magyar vállalatok és szervezetek csak 35 százalékban képesek megvalósítani céljaikat és terveiket, szemben az európai 54 százalékkal. A legjobb európai szervezeteknek, a felső tíz százalékba tartozóknak ez 76 százalékban sikerül.

A cégek céljaik megvalósításában alapvetően azért gyengék, mert még ott sem tudják a dolgozók, hogy mit kell tenniük a célok elérése érdekében, ahol ezeket egyáltalán megfogalmazták. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a megkérdezettek 80 százaléka szerint saját vállalatának nincsenek konkrét céljai, vagy ha vannak is, nem tud róluk. A napi tettekre váltást akadályozza az is, hogy rossz a szervezetek időgazdálkodása, feladatszervezése és munkamegosztása.

Az ügyvezető elmondta, hogy a pénzintézetek és a fejlett vállalati kultúrával rendelkező multinacionális cégeknél a legjobb a megvalósítási hányados. E társaságokat a szolgáltatók követik, az ipari és kereskedelmi cégek a lista második felében találhatók. Természetesen, kivételek minden iparágban léteznek. A sorrendnek nincs köze a tőkeháttérhez, kizárólag a szervezeti kultúrán múlik, melyik szegmens milyen pozíciót foglal el.

A célok és tervek megvalósítási hányadosa ott alacsony, ahol a legnagyobb problémák a számonkérhetőséggel, az együttműködéssel és a célok feladattá való alakításával vannak.

Bölcsföldi László elmondta: a magyar szervezeteknek csak elenyésző része használ mérőszámokat a dolgozók teljesítményének értékelésére. A kutatás során a válaszadók 90 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nincs náluk ilyen mérőszám, vagy ha van is, nem világos számára a mérés. További probléma, hogy a számonkérés nem rendszeres, a dolgozók nem tudják, mikor teljesítenek jól, s erőteljes a felelősségáthárítás is.

Az ügyvezető elmondta, hogy az egyes munkacsoportokon belül rendszerint gyenge a dolgozók együttműködési készsége, ami jellemző a szervezeti egységek kapcsolatára is. A dolgozók kevéssé kíváncsiak egymás véleményére, javaslataira, legtöbben a saját fejük után mennek, s általános a furkálódás is. A megkérdezetteknek csak a 15 százaléka mondta azt, hogy náluk nem fúrják egymást a munkatársak. (MTI—i.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1379
szavazógép
2010-05-26: Pénz, piac, vállalkozás - Csinta Samu:

Székely áruház helyi termékekkel (Magánvállalkozó és a sepsiszentgyörgyi önkormányzat közös beruházása)

Hétszázezer eurós befektetésből áruház, illetve egy 90—100 férőhelyes mélygarázs megépítésére készül egy sepsiszentgyörgyi vállalkozó. A helyi önkormányzattal partnerségben Lőrincz András olyan üzletet szeretne létesíteni, amelyben a székelyföldi vállalkozók termékei és terményei kapnának helyet. A szokásos beszerzési „lépcsőfokok" kihagyásával ugyanakkor ezek a termékek a megszokottnál 30—40 százalékkal barátságosabb áron kerülnének a fogyasztókhoz.
2010-05-26: Pénz, piac, vállalkozás - :

Hírbörze

Hogyan spóroljunk a béralapnál
A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamará­nál működő Üzletemberek Klubja soros találkozóján, csütörtökön 14 órától arról beszélgetnek, hogy válságos időkben miként lehet törvényes keretek kö­zött takarékoskodni a béralapnál. Meghívott Liliana Balmus,a területi munkafelügyelőség képviselője. A részvételi szándékot ma 15.30 óráig kell jelezni a 0267 351 677-es telefonon vagy a ccicov@ccicov.com e-mail címen.