Hírbörze

2010. május 26., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Hogyan spóroljunk a béralapnál

A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamará­nál működő Üzletemberek Klubja soros találkozóján, csütörtökön 14 órától arról beszélgetnek, hogy válságos időkben miként lehet törvényes keretek kö­zött takarékoskodni a béralapnál. Meghívott Liliana Balmus,a területi munkafelügyelőség képviselője. A részvételi szándékot ma 15.30 óráig kell jelezni a 0267 351 677-es telefonon vagy a ccicov@ccicov.com e-mail címen.

Sikeres a Duster

A mioveni-i üzemben készülő Duster, a Dacia első terepjáró személygépkocsija a gyártás megkezdése óta eltelt alig három hónap alatt a Sandero után a román autógyár második legnagyobb darabszámban gyártott modelljévé lépett elő — írja a Ziarul financiar gazdasági napilap. A Dacia áprilisban a legyártott Duster modellek 93 százalékát exportálta. A Sandero modellből a termelés 96 százaléka került exportra. A mioveni-i üzem termelésének közel egyharmadát a Duster teszi ki. Az Automobile Dacia a Duster napi termelési számát az év végéig 260-ról 460-ra tervezi növelni. Az idei éves termelési célkitűzés 300 000 autó.

Sürgetik Spanyolországot

Mélyreható és átfogó reformokra szólította fel a spanyol kormányt a Nemzetközi Valutaalap (IMF); a hétfőn Madridban nyilvánosságra hozott közlemény szerint elsősorban a foglalkoztatásban és a bankrendszerben tart szükségesnek gyors változtatásokat. Az IMF rámutatott: jelentős az államadósság, a munkanélküliség meghaladja a húsz százalékot, tetemes az államháztartás hiánya, gyenge a gazdaság teljesítőképessége és versenyképessége, gyenge a bankszektor. Emiatt igen bizonytalanok a spanyol gazdaság kilátásai. Ugyanakkor az IMF elismeri, hogy az államháztartás egyensúlyának megteremtése érdekében eddig hozott intézkedések ambiciózusak, de további strukturális kiigazításokra és megszigorító intézkedésekre van szükség a növekedés gyorsítása végett.

Esnek az értéktőzsdék

A vezető nyugat-európai értéktőzsdék tegnap tovább romlottak. Az elhúzódó euróövezeti adósságválság, az amerikai lakásárak első negyedévi csökkenéséről megjelent adatok és a koreai feszültség nyomta tovább lefelé a részvényárakat a tengeren innen és túl. Tartós negatív kiigazításra számítanak a piacok arra a várakozásra, hogy az euróövezeti mentőprogramok, még ha sikeresek lesznek is, gyengíteni fogják a gazdasági növekedést, részint a feltételül szabott megszorítások révén, részint a programok költsége miatt. Az értékpiacok üzenetét véve a kőolajpiaci befektetők is menekülésre fogták a dolgot. A tőketulajdonosok jelenleg mindentől szabadulni igyekeznek, ami a reálgazdasági konjunktúrától függ. A pénzek a legkönnyebben mozgósítható, legmegbízhatóbb eszközökbe, aranyba, amerikai kincstárjegyekbe és német kormánykötvényekbe vándorolnak. (i.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1381
szavazógép
2010-05-26: Pénz, piac, vállalkozás - :

Eredményesség és furkálódás

A megvalósítási hányadost (xQ-execution quotient) százas skálán mérik, és azt fejezi ki, mekkora a valószínűsége annak, hogy egy szervezet eléri a kitűzött céljait, illetve megvalósítja stratégiáját. Kiszámítását a vizsgált szervezet munkatársainak válaszai alapján végzi a FranklinCovey, s azt is megmutatja, milyennek ítélik a saját dolgozói például egy vállalat eredményességét.
2010-05-26: Nemzet-nemzetiség - Sylvester Lajos:

A székely himnusz és a fejfélreszegések (Határhelyzetek)

Bérmálás Háromszéken
Nemrégiben, a magyar országgyűlés alakuló ülésének zárómozzanatában a Himnusz után egyszer csak az ajkakról, gépi rásegítés nélkül, felhangzott a székely himnusz. A szocialista Nyakó István utónyilatkozata szerint azért vonult ki a teremből, hogy őket a Jobbik ne énekeltesse. Gyurcsány Ferenc bukott és bukogató pártpotentát lógó orral, félreszegett fejjel oldalgott ki a haza bölcsei közül, és párttársainak némely csoportjai zavartan követték.