HatárhelyzetekÖsszemegy-e a tótorgona?

2010. május 26., szerda, Világfigyelő

Összemegy-e, mint a tótorgona, azaz beszárad-e, mint a tót duda nedves bőre az a szaftos szólé, amelyet a frusztrált szlovák politikusok a magyar kormányzat és általában a magyarok felé köpködnek nyelvtörvénnyel, nyelvkommandók működtetésével, és legújabban a magyar állampolgárság kiterjesztésének ürügyén ezzel a nacionalista szennylével árasztva el Európát?

A szennyes ár — akárcsak a Felvidékről eredő folyók és patakok — olyan időpontban árasztja el a Trianon utáni maradék magyar területeket, amikor maguk a szlovákok nemzettestvéreik számára százezres tételben biztosítják egyszerűsített eljárással a szlovák állampolgárságot.

Gondolatban szaladjunk egy kört Kis-Magyarország körül, és vegyük szemügyre a kettős állampolgárság állását. A horvátokkal, szlovénekkel semmi gond. Martonyi János kijelölt külügyminiszter éppen Horvátországban tárgyal horvát külügyminiszter kollégájával. Semmi hézag, a horvátok, akik maguk is megalapozták a kettős állampolgárság intézményét — a külhoni horvátok szavazati joggal is rendelkeznek —, Magyarország belügyének tekintik a kettős állampolgárság biztosítását.

Az EU-ba igyekvő szerbeket ugyancsak nem zavarja a magyarok kettős állampolgársága.

Románia, őszinte örömünkre, európai politikai kultúráról tanúskodóan viselkedik a kettős állampolgárság dolgában. Ebben az esetben nem mérnek kettős mércével, hisz moldovai nemzettestvéreiknek már sok éve biztosítják a román állampolgárság megszerzését.

Az ukrán törvények tiltják a kettős állampolgárságot, de a Janukovics-kormány eltekint a törvényszegésektől. Az ukránok a nagy tömegű orosz kisebbség miatt ódzkodnak a kedvező törvénymódosítástól.

Marad az északi szomszéd, a szlovák, aki szaggatja a kerítéslécet, és hányja fel a hídlást súlyos kisebbségi érzéstől szorongattatva.

És ami még jobban elszigeteli Európában is a jelenlegi szlovák kormányzatot, az az általános európai gyakorlat, amely ismeri és alkalmazza a kettős vagy a többes állampolgárságot.

Amint azért láthatjuk, kezd összemenni ez a tótorgona, Fico most azért ficánkol, hogy összehozzon egy találkozót Orbán Viktor kijelölt miniszterelnökkel. Majd a választások után — így a válasz, miközben Martonyi János sorra látogatja a szomszéd államokat. A látogatást egyébként nem véletlenül éppen Pozsonyban kezdte annak ellenére, hogy Fico, Slota és sleppjeik halmozzák a magyarellenes provokációkat.

Környezetemben meglepődve tapasztalom, hogy a szlovák politikusok érthetetlen viselkedése következtében megelevenednek az elfelejtett tót viccek, és ezzel egyenes arányban csökkennek a más népek negatív megítélését hordozó népi kiszólások.

Az összemenő tótorgonáról emiatt beszélhetünk.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1394
szavazógép
2010-05-26: Világfigyelő - :

Mladicot holttá nyilváníttatnák

Holttá nyilváníttatná családja a népirtással és emberiesség elleni bűntettekkel vádolt Ratko Mladic volt boszniai szerb katonai parancsnokot — jelentette a tegnapi belgrádi sajtó. A kormány szerint a kezdeményezés fricska a szerb hatóságoknak a család részéről.
2010-05-26: Világfigyelő - Mózes László:

Röviden

Fico életveszélyről beszél
A szlovák kormányfő felszólította Orbán Viktort, hogy állítsa le az Országgyűlésben a határon túli magyarok kettős állampolgárságát lehetővé tevő törvénymódosítás folyamatát. A pozsonyi parlament rendkívüli ülésén Robert Fico sürgette a héten hivatalba lépő magyar kormányfőt, hogy üljön tárgyalóasztalhoz a szlovákokkal, mert az általa tervezett jogszabály ellentétes a nemzetközi egyezményekkel.