Röviden

2010. május 26., szerda, Világfigyelő

Fico életveszélyről beszél

A szlovák kormányfő felszólította Orbán Viktort, hogy állítsa le az Országgyűlésben a határon túli magyarok kettős állampolgárságát lehetővé tevő törvénymódosítás folyamatát. A pozsonyi parlament rendkívüli ülésén Robert Fico sürgette a héten hivatalba lépő magyar kormányfőt, hogy üljön tárgyalóasztalhoz a szlovákokkal, mert az általa tervezett jogszabály ellentétes a nemzetközi egyezményekkel.

,,Ami a Magyar Köztársaságban történik, az Szlovákia számára életveszélyt jelent" — jelentette ki Fico. Megismételte: ha az Országgyűlés elfogadja a jogszabályt, Szlovákia kemény választ ad. A Magyar Koalíció Pártjának (MKP) képviselői távoztak a parlament üléséről, miután Csáky Pál ismertette a párt álláspontját a magyarországi kettős állampolgárságról. A pártelnök felszólalásában azt mondta, hogy a parlamentben hisztéria alakult ki a magyarországi jogszabállyal kapcsolatban. Leszögezte: a magyar képviselők azért hagyják el az ülést, mert nem látnak akaratot a párbeszédre. Csáky kijelentette, hogy az MKP több képviselője is fel kívánja venni a magyar állampolgárságot, miközben egyikük sem mond le a szlovákról. ,,Mindnyájan tiszteljük a szlovák állampolgárságot" — hangsúlyozta Csáky. Hozzátette: az azonban nem az állam tulajdona.

Nyugtalanok a szlovák parlamenti képviselők

Mély nyugtalanságának adott hangot a szlovák parlament tegnapi rendkívüli ülésén a magyarországi állampolgársági törvény tervezett módosításával kapcsolatban. Határozatában a testület egyoldalúnak és elfogadhatatlannak minősítette a magyar lépést. A szlovák parlament ugyanakkor felhívta az Országgyűlés figyelmét arra, hogy egyoldalú lépése, mely az állampolgárság megadásával intézményes kapcsolat kialakítására törekszik a Magyarország és a Szlovákia területén élő nemzeti kisebbség tagjai között, komoly kétségeket támaszt a nemzetközi jog tiszteletben tartásával, a nemzetközi intézmények ajánlásainak és az Európai Unió értékeinek megtartásával kapcsolatosan. A határozat elfogadása után a szlovák parlament megszakította rendkívüli ülését.

Megbeszélést sürget az EBESZ-főbiztos

Kétoldalú konzultációkra ösztönzi Szlovákiát és Magyarországot a kettős állampolgárságról szóló törvénymódosítással kapcsolatban Knut Vollebaek, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosa. A norvég politikus tegnap este Hágában találkozott Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszterrel a törvény ügyében. A találkozó után tett nyilatkozatában Vollebaek megismételte, hogy az állampolgárság megadása csak ,,tömeges méretek" esetén jelenthet biztonsági kockázatot, míg Lajcák megerősítette, hogy Pozsony ellenlépéseket tesz, ha a módosítást az Országgyűlésben elfogadják.

Nem akarnak beavatkozni

A Fidesz szóvivője szerint pártja eddig sem kívánt beleavatkozni a szlovákiai választási kampányba, és ezután sem áll szándékában. Szijjártó Péter azzal kapcsolatban, hogy a pozsonyi parlament rendkívüli ülésen foglalkozott a kettős állampolgársággal kapcsolatos magyar törvényjavaslattal, tegnap Budapesten újságíróknak azt mondta: ,,Eddig sem ültünk fel semmifajta provokációnak, és ezután sem fogunk felülni semmifajta provokációnak, akárhogyan is provokálja a magyar politikai közéletet vagy magát a Fideszt a szlovák kormány, illetve a szlovák kormányzó pártok." Hangsúlyozta: a kettős állampolgársággal kapcsolatos törvény meghozatala a jelenlegi parlament erkölcsi kötelessége, a választópolgárok ennek tudatában szavaztak bizalmat a parlamentnek.

Nem találták meg a magyar hegymászót

Cáfolta a tibeti hegymászószövetség, hogy megtalálták volna Várkonyi László magyar alpinista holttestét — közölte Sárközy Péter pekingi főkonzul tegnap. Csang Min-hszing, a szövetség főtitkára félreértésnek nevezte azt a közlést, amely a Hszinhua hírügynökség május 21-i angol nyelvű kiadásában szerepel, s amely szerint a 7028 méteren jéglavina által elsodort magyar sportember holttestét 6800 méteres magasságban megtalálták. Mint mondta, vélhetően félreértették, illetve továbbgondolták az általa elmondottakat, vagyis hogy Várkonyit a jég 200 méterrel lejjebb sodorta, s körülbelül 6800 méteren halt meg.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1395
szavazógép
2010-05-26: Világfigyelő - Sylvester Lajos:

Összemegy-e a tótorgona? (Határhelyzetek)

Összemegy-e, mint a tótorgona, azaz beszárad-e, mint a tót duda nedves bőre az a szaftos szólé, amelyet a frusztrált szlovák politikusok a magyar kormányzat és általában a magyarok felé köpködnek nyelvtörvénnyel, nyelvkommandók működtetésével, és legújabban a magyar állampolgárság kiterjesztésének ürügyén ezzel a nacionalista szennylével árasztva el Európát?
2010-05-26: Közélet - Farkas Réka:

Nem enged a kormány

A mai kormányülésen fogadják el a megszorító intézkedéseket tartalmazó törvényt, és csütörtökön vállal felelősséget a parlament előtt Emil Boc miniszterelnök, ezt a Traian Băsescu államfővel folytatott megbeszélés után maga a kormányfő jelentette be, utóbb pedig több miniszter megerősítette.