Nem enged a kormány

2010. május 26., szerda, Közélet

A mai kormányülésen fogadják el a megszorító intézkedéseket tartalmazó törvényt, és csütörtökön vállal felelősséget a parlament előtt Emil Boc miniszterelnök, ezt a Traian Băsescu államfővel folytatott megbeszélés után maga a kormányfő jelentette be, utóbb pedig több miniszter megerősítette.

A megszorításokról továbbra is kevés részletet lehet tudni, a tárgyalásokról kijövő nyilatkozók szavaiból kiderült: a keretszámok maradnak, azaz a 25 százalékos fizetés- és 15 százalékos nyugdíjcsökkentés elkerülhetetlen. Az RMDSZ azt próbálta elérni, hogy a minimális és kis nyugdíjakat ne vagy csak kisebb arányban nyirbálják meg, emellett érvelt a függetlenekből alakult új párt is. Markó Béla RMDSZ-elnök nyilatkozata jelezte, nagy sikert nem arattak, de elmondta, bízik benne, hogy a kormányülésen még találhatnak megoldást. Ennek ellentmondott a pénzügyminiszter, Sebastian Vlădescu egyértelműen leszögezte, nem lehetséges a különböző arányú csökkentés, már döntöttek, a nyugdíjpont értékét módosítják. A kiszivárgott hírek szerint Traian Băsescu is egyértelművé tette, a 15 százalékos csökkentést a kis nyugdíjak esetében is meg kell valósítani.

Folytatódtak a tiltakozó megmozdulások is, reggel galaci nyugdíjasok álltak sztrájkőrséget a munkaügyi minisztériumnál, ahonnan átvonultak a parlament elé. Az erdészek szakszervezeti tagjai is sztrájkőrséget álltak a kormány épülete előtt, és utcára vonultak az egyetemi hallgatók is. Az öt nagy érdekvédelmi szövetség általános munkabeszüntetést hirdetett május 31-ére, amelyet a tanügyi szakszervezetek meghatározatlan ideig folytatnak. Az egészségügyben dolgozók is fontolgatják az általános sztrájk kirobbantását. A köztisztviselők egynapos tiltakozó akcióra készülnek, mégpedig akkor, amikor a kormány felelősséget vállal a megszorító intézkedésekért, vagy amikor tárgyalni fogják a bizalmatlansági indítványt. Szolidaritásuk jeléül június elsején egy napra beszüntetik a tevékenységet a vasúti alkalmazottak, a bukaresti metró és a közszállítási vállalat dolgozói, valamint a Tarom alkalmazottjai.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1396
szavazógép
2010-05-26: Világfigyelő - Mózes László:

Röviden

Fico életveszélyről beszél
A szlovák kormányfő felszólította Orbán Viktort, hogy állítsa le az Országgyűlésben a határon túli magyarok kettős állampolgárságát lehetővé tevő törvénymódosítás folyamatát. A pozsonyi parlament rendkívüli ülésén Robert Fico sürgette a héten hivatalba lépő magyar kormányfőt, hogy üljön tárgyalóasztalhoz a szlovákokkal, mert az általa tervezett jogszabály ellentétes a nemzetközi egyezményekkel.
2010-05-26: Közélet - Fekete Réka:

Sztrájk a sztrájkkal szemben

A megye minden iskolájára kiterjedő japánsztrájkot kezdeményezett mára a sepsiszentgyörgyi Református Kollégium diákpresbitériuma.