Mi, hol, mikor?

2010. május 27., csütörtök, Mi, hol, mikor?
Szerkesztőségünk új címe
Mint már közöltük, a Hászomszék szerkesztősége hétfőtől új székházban várja olvasóit, ügyfeleit, hirdetőit. Szerkesztőségünk a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron tér 2. szám alatt található (bejáratunk a Szakszervezetek Művelődési Háza mellett, a városközpont felől a jobb oldali üzletsor végén), apróhirdetéseket, előfizetéseket és reklámokat fogadó irodánk pedig ugyanabban az épületben, csak a Váradi József utcával szemben helyezkedik el. Apróhirdetéseket, előfizetéseket rövid ideig még a régi, Sajtó utca 8/A alatti címen is elveszünk.

Uzoni napok
A hét végén tartják az Uzon Községi Napokat, amelyek műsorán minifoci-bajnokság, futó- és főzőverseny, motoros- és lovasbemutató szerepel. Ér­deklőd­ni, nevezés telefonon: 0267 347 292, 0740 493 615.
Háromszéki huszártoborzó
A rendezvény pénteki programja: a kézdivásárhelyi sport­csarnokban 9 órától lovaskonferencia, 9—18 óráig lóval kapcsolatos vásár a Sinkovits-stadion melletti füves területen, lovaglás, szekerezés, pónisimogatás, rajzverseny, lovasbemutató, lovas íjászat, huszárbemutató verbunk.
Segélykérés
Csiki Zoltán sepsiszentgyörgyi fiatalember kéri jóérzésű emberek segítségét. Többszöri orvosi beavatkozás ellenére még mindig kezelés alatt áll. Most szívműtétre szorul, amit Bécsben végeznének el, de a családnak nincs anyagi lehetősége fedezni a költségeket. Az adományokat a felesége, Csiki Éva nevére nyitott folyószámlákra várják: Transilvania Bank: RO52BTRL01512017889228XX (lejben) és a CEC Bank RO13CECV01B2EURO246635 (euróban).
Zene
* Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében ma 18 órától a kolozsvári Demény Balázs zongorakoncertje. Mű­soron: Beethoven: Waldstein, C-dúr szonáta op. 53, Bartók: Szvit op. 14., Debussy: Reflets dans l’eau (Images 1/I.) és Liszt: h-moll szonáta.
* A kézdivásárhelyi Vigadó Art Caffe pincéjében pénteken 21 órától Tom White és barátai koncertezik. Az együttes tagjai: Tom White (szájharmonika, é­nek), Motyo (akusztikus, elektromos, dobro gitár), Mitch Farty (double-slap-bass), Zoza (dobok).
* Az Árkosi Művelődési Központban pénteken 18 órától zongorahangverseny. Elő­adó: Nicolae Dumitru.
* A Bikmakk Kulturális Egyesület szervezésében szom­baton 17 órakor kezdődnek a VII. Bikfalvi Reneszánsz Zenei Napok a Kerezsiék udvarán (rossz idő esetén a kultúrházban). Fellép a Plugor Sándor Művészeti Líceum Miniconsort együttese (művészeti irányító Krecht Emese) és a vonóskvartett (művészeti irányító Se­bestyén Lajos). Vasárnap a 11 órai istentisztelet után a református templomban fellép a Snaps Vocal Band (művészeti irányító: Cserkész Emese).
Színház
A sepsiszentgyörgyi M Stúdió ma 19 órától a Lajtha László Stúdióteremben a fel­újított Dokk (Éhség) című fi­zikai színházi előadását mutatja be. Rendező: Uray Péter.
Bevezetés a színjátszásba
A kézdivásárhelyi Viga­dóban pénteken 18, szombaton 19 órától az érdeklődők részt vehetnek a III—VI. osztályos gyermekek ez évadbeli utolsó kreativitás-fejlesztő foglalkozásán. Csáki Csilla színházi rendező már nyolc hónapja foglalkozik hetven iskolással, akiket bevezetett az igazi színészi munkát megalapozó gyakorlatokba. A foglalkozások különösen a rögtönzésre (improvizációs készség fejlesztésére) kiélezett játékokból álltak, és erős csapatépítő jellegük volt.
Bábszínház
A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Cimborák Báb­tagozata pénteken 10 és 12 órától a kamarateremben, hétfőn 10 és 12 órától a stúdióteremben játssza a Mozsikácska című zenés gyermekelőadását. Fellép: Porzsolt Erzsébet, Orbán Ferenc m. v., Fazakas Albert m. v., Kerezsi Csongor m. v. Zenei szerkesztés: Orbán Ferenc m. v. Szerkesztette: Porzsolt Erzsébet. Színpadra alkalmazta Nagy Kopeczky Kálmán.
Tánc
A Kovásznai Gyermekek Klubja szervezésében szombaton 10 órakor kezdődik a XI. Kovásznai Források Or­szágos Néptánc- és Népha­gyomány-fesztivál.
Kiállítás
Törökbálinton a Munkácsy Galériában megnyílt Kovács Géza sepsiszentgyörgyi szobrászművész egyéni kisplasztikai kiállítása.
Képernyő
Az Erdővidék Térségi Televízió mai műsora: 19.30 III. Erdővidéki Középkori és Reneszánsz Napok. Mátyás király juhásza — a Budapesti Utcaszínház előadása. 20.45 Mézesmadzag. A nagybaconi Őszi Csokor Nyugdíjasklub műsora (2. rész). 21.10 A nagyajtai zenekar és az abásfalvi cigányzenekar előadása. A televízió adásai a www.erdtv.com internetes portálon is nézhetők.
Könyvbemutató
A kézdiszentléleki Kemény Zsigmond Községi Könyv­tárban pénteken 18 órakor Szőcs Piroska ny. tanárnő bemutatja dr. Szőcs Géza Az oskola hangja és A szülőföld hangja című köteteit.
Közlekedés
Baleset. Kedden déltájt Sep­siszentgyörgyön az Olt utcában egy hetvenéves férfi lova megijedt, amikor kamion előzte, elrántotta a szekeret, és nekiment egy álló kocsinak. Az ütközéstől a szekéren ülő két személy leesett, a férfi súlyosan, 73 éves női utasa könnyebben megsérült. Mind a két jármű megrongálódott. A baleset körülményeit vizsgálják.
Kékfény
Lopások. Múlt csütörtökön este kilenc tájt telefonált a kökösi rendőrségre egy helybeli lakos, hogy az egyik lokál elől eltűnt a kerékpárja. A rendőrök hamar azonosították a gyanúsítottat, a tizenöt éves P. E.-t, akinél megtalálták a biciklit. * Pénteken az előpataki rendőrök azonosították D. Vasile és B. Darius helybeli lakosokat, akik egy portáról kb. száz kiló fém­alkatrészt vittek el. (Rendőrségi tájékoztató)
Röviden
Pinceklub. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Műve­lődési Ház Pinceklubjában ma 19 órától a Terefereklub évad­záró találkozóján a meghirdetettel ellentétben a meghívott Papucs András geológus, a Ko­vászna Megye Tanácsa Projekt­menedzsment irodájának mun­ka­társa, a Sik­ló Egyesület titkára, aki a kommandói kisvasút múlt­járól, jelenéről és tervezett jövőjéről beszél ve­tített képei kapcsán. Házi­gazda: Mate­kovics János.
Kézműves-foglalkozás. Sepsi­szentgyörgyön a Míves Házban ma 18—20 óráig kézműves-foglalkozás (nemezkészítés, gyöngyfűzés, gyöngyszövés) gyermekeknek, fiataloknak, felnőtteknek.
Hazatalálás. Bereckben ma 18 órától a Hazatalálás előadás-sorozat keretében A magyarság őstörténete a nyelv tükrében címmel dr. Czeglédi Katalin nyelvész tart előadást.
Filmvetítés. A Sugás Áruház legfelső emeletén az Energy Play Clubban ma 17.30 órakor a Pro Sanitate Urbis Egyesület levetíti A titok című filmet. Utána beszélgetés dr. Bíró István pszichiáterrel és dr. Antalka Ágota pszicho-pedagógussal. A belépés ingyenes.
Filmklub. Kézdivásár­he­lyen a Vigadó Art Caffé pincéjében ma 19 órától a Kézdi filmklub találkozója. A belépés ingyenes.
Megbeszélés. A Kovászna Megyei Cukorbeteg Gyer­mekek és Fiatalok Egyesülete május 31-én, hétfőn 18 órától megbeszélést tart Sepsiszent­györgyön a Tribel vendéglőben, a június 20—26. között Bálványoson megrendezendő életmódtáborral kapcsolatosan. Minden érdeklődőt elvárnak. Bővebb felvilágosítás Dobolyi Lászlónál, telefon: 0722 671 626.
Fogadóóra. Albert Ál­mos szenátor pénteken 12 órától erdővidéki irodájában tart fogadóórát (bányairoda, 3-as szoba). Kérik az érdeklődőket, előre jelezzék a fogadóórán való részvételi szándékukat szemé­lye­sen vagy a 0267 377 773-as, 0743 031 140-es telefonon.
Bolhapiac. Kézdivásárhely Polgármesteri Hivatalának sport­irodája szervezésében szom­baton 10 órától a városi sportcsarnokban hagyományos bolhapiac lesz a KSE napok részeként. A belépés ingyenes.
Áramszünet. Kézdi­vásár­helyen ma 8.30―14 óráig a 40-es udvartérben, pénteken a Keresztes Máté, Iskola, Varga Katalin utcában és a 39—54-ig számozott udvarterekben, ma 9―15 óráig az uzoni burgonyaraktárban, a volt állami gazdaság, valamint a gabonaraktár transzformátorállomásában, pénteken 8—15 óráig Kézdi­martonoson szünetel az áramszolgáltatás.
Elzárják az ivóvizet ma 9―15 óráig Sepsiszentgyör­gyön a központi piacon, az Andrei Şaguna utcai 8-as, a Vasile Goldiş utcai 8-as, 14-es, 15-ös, 16-os és 22-es, valamint a Hőközpont sétány 9-es, 10-es, 11-es és 12-es tömbházában.
Kulcscsomót találtak tegnap Sepsiszentgyörgyön a belvárosi katolikus templommal szembeni buszmegállóban. Tulajdonosa délelőtt szerkesztőségünk titkárságán (az új székházban, a kultúrpalotától jobbra) veheti át.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1383
szavazógép
2010-05-26: Közélet - :

Muskátli és díszkivilágítás

Akárcsak Kézdivásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön is azt tervezik, a városközpont épületeinek ablakát muskátli díszítse. A polgármesteri hivatalban már megjelentek a városi kertészetben nevelt virágok, jövőre a többi közintézmény ablakaiba is kikerülnek, illetve a magántulajdonú házak lakói is kérhetnek a várostól futómuskátlit.
2010-05-27: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Részvétnyilvánítás
Őszinte részvétünket fejezzük ki Rigmányi Borbálának édesanyja elhunyta miatti mély fájdalmában.
Munkatársai és barátai
4234233