Elfogadták a törvénymódosítást

2010. május 27., csütörtök, Világfigyelő

Nagy többséggel elfogadta az Országgyűlés tegnap a magyar állampolgárságról szóló törvényt módosító javaslatot, amely alapján a határon túli magyarok kedvezményesen szerezhetik meg a magyar állampolgárságot. Az Országgyűlés 344 igen, 3 nem szavazat és 5 tartózkodás mellett döntött úgy, hogy lehetővé teszi a határon túli magyarok egyszerűbb, kedvezményes honosítását.

Az Orbán Viktor, Semjén Zsolt, Kövér László és Németh Zsolt által jegyzett javaslat értelmében a jogszabály augusztus 20-án lép hatályba, de csak 2011. január 1-jétől kell alkalmazni. Az Országgyűlés arról is döntött, hogy a törvény sürgős kihirdetését kérik a köztársasági elnöktől.

Nemmel voksolt az előterjesztésre Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, valamint a szocialista Molnár Csaba és Szanyi Tibor, a tartózkodók között MSZP-s és LMP-s képviselők voltak. Igennel szavazott a 224 fideszes és 34 kereszténydemokrata mellett 32 szocialista és 11 LMP-s politikus. Támogatta a javaslatot az MSZP frakcióvezetője, Mesterházy Attila és a volt házelnök, Szili Katalin, nem vett részt a szavazásban Lendvai Ildikó leköszönő pártelnök, illetve Kovács László egykori külügyminiszter és uniós biztos.

A módosítás értelmében kedvezményesen honosítható az a nem magyar állampolgár, akinek felmenője magyar állampolgár volt, vagy valószínűsíti magyarországi származását, és magyarnyelv-tudását igazolja; továbbá ha büntetlen előéletű, és honosítása nem sérti Magyarország közbiztonságát és nemzetbiztonságát. A honosítás egyéni kérelemre, nem automatikusan történhet.

A javaslat az eddigitől eltérően a határon túli magyaroknak nem szabja az állampolgárság megszerzésének feltételéül a bejelentett magyarországi lakóhelyet és az alkotmányos alapismeretek vizsgát. Ezzel szemben a még hatályos szabályozás szerint a kedvezményes honosítás feltétele a magukat magyar nemzetiségűnek valló, magyar felmenőkkel rendelkező, nem magyar állampolgárok számára, hogy a kérelem előterjesztésekor legalább egy éve Magyarországon lakjanak.

Martonyi János leendő külügyminiszter szerint semmiféle biztonságpolitikai kockázatot nem jelent a határon túli magyarok egyéni kérelemre történő kedvezményes honosítása. A külügyi tárca várományosa, miután fogadta őt Sólyom László köztársasági elnök, elmondta: hátrányos megkülönböztetést jelent, ha a szlovák parlament úgy dönt, hogy megfosztja szlovák állampolgárságuktól azokat, akik egy másik állam állampolgárságát kérik. Mint közölte, semmivel nem igazolható egy ilyen típusú megtorlás.

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke a szavazás után tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: semmiféle etnikai vagy egyéb diszkrimináció nem szerepel a törvényben, így az európai, nemzetközi fórumon nem támadható. A leendő miniszterelnök-helyettes azt mondta, soha nem látott nemzeti egység jött létre annak érdekében, hogy ,,a határon túli magyar testvéreink közjogi értelemben is a nemzet részei legyenek".

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője szerint a Fidesz-kormány lesz a felelős minden olyan problémáért, amelyet a kettős állampolgárságról szóló törvény elfogadása okoz, mivel a parlamenti többség nem támogatta a szocialisták azon kezdeményezését, hogy halasszák el a voksolást.

Gyurcsány Ferenc az MTI-nek elmondta: azért sem szavazta meg a kettős állampolgárságról szóló törvényt, mert szerinte ez egy rosszízű külpolitikai diktátumként látszik a régió más országaiból, függetlenül attól, hogy egy valóságosan létező történelmi sebet szeretne fertőtleníteni. Hozzátette, ,,ha nincsen szerencsénk", a törvény ehelyett további fertőzést okoz. Szanyi Tibor azzal indokolta szavazatát: ,,egy országnak nem biztos, hogy olyan állampolgárokra van szüksége, akik nincsenek ott".

A Jobbik üdvözölte az állampolgárságról szóló törvény módosításának elfogadását, a párt a jogszabályt a nemzetegyesítés és nemzetépítés újabb nagyon fontos állomásának tartja. Vona Gábor pártelnök egy rádióinterjú miatt nem vett részt a szavazáson, noha — mint közölte — ,,akár a Marsra is elment volna", hogy a szavazáson jelen legyen, azonban rosszul tájékozódott annak időpontjáról.

A Nézőpont Intézet tegnap közölt felmérése szerint egy most vasárnapi népszavazáson tízből hatan támogatnák a határon túli magyarok kettős állampolgárságát. Ez hét százalékponttal kevesebb, mint egy hónappal korábban.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1379
szavazógép
2010-05-27: Közélet - Iochom István:

Összerázódott a KVISZ

Csapatépítő hétvégét szervezett az ojtozi Anselmo Kastélyfogadó­ban a Kézdivásárhelyi Ifjúsági Szervezet, a KVISZ. A képzésen a nemrég alakult egyesület önkéntes csapata vett részt.
2010-05-27: Világfigyelő - :

A szlovák parlament módosította az állampolgársági törvényt

Válaszul az Országgyűlés tegnap délelőtti döntésére, amely lehetővé tette a magyar állampolgárság könnyített felvételét a határon túli magyarok számára, még aznap Szlovákia is módosította állampolgársági törvényét.