A szlovák parlament módosította az állampolgársági törvényt

2010. május 27., csütörtök, Világfigyelő

Válaszul az Országgyűlés tegnap délelőtti döntésére, amely lehetővé tette a magyar állampolgárság könnyített felvételét a határon túli magyarok számára, még aznap Szlovákia is módosította állampolgársági törvényét.

A gyorsított eljárásban elfogadott módosítás lényege, hogy ha ezentúl egy szlovák állampolgár önkéntesen felveszi egy másik ország állampolgárságát, elveszíti a szlovákot. Emellett nem tölthet be bizonyos munkaköröket sem, amelyek kapcsolatban vannak a nemzetbiztonsággal — például a rendőrségnél vagy a biztonsági szolgálatoknál.

Az állampolgárnak kötelessége lesz a jövőben bejelenteni, ha egy új állampolgárságért folyamodik. E kötelesség elmulasztását 3319 euróval fogják büntetni. A 150 tagú testületben a 115 jelen lévő képviselő közül 90 támogatta a módosítást, heten ellene szavaztak, 17-en tartózkodtak, míg egy képviselő nem szavazott. A törvénymódosítás — miután az államfő is aláírja — július 17-én lép életbe: 1992-ben, még Csehszlovákia fennállása idején ezen a napon fogadta el a pozsonyi parlament a Szlovákia szuverenitásáról szóló nyilatkozatot.

A módosítást a három koalíciós párt — Irány-Szociáldemokrácia (Smer), Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS), Szlovák Nemzeti Párt (SNS) — és az ellenzéki Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) támogatta. A Magyar Koalíció Pártjának képviselői nem vettek részt a szavazáson.

A legerősebb szlovák ellenzéki párt közölte: ha a júniusi parlamenti választások után kormányra kerül, javasolni fogja a szlovák állampolgársági törvény szerdán elfogadott módosításának eltörlését. „A módosítást egy új törvénnyel helyettesítenénk az állampolgársági törvényen kívül. Úgy, ahogy azt szerdán előterjesztettük" — jelentette ki Mikulás Dzurinda, az Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió elnöke tegnap este.

A Magyar Koalíció Pártja demokrácia- és alkotmányellenesnek tartja a szlovák állampolgársági törvény tegnap elfogadott módosítását, és elutasítja azt — közölte a magyar párt. ,,Az MKP kész a törvény semmissé tétele érdekében az alkotmánybírósághoz és az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulni" — olvasható abban a közleményben, amelyet Dunajsky Éva, a párt szóvivője juttatott el az MTI pozsonyi tudósítójához. ,,Az MKP reméli, hogy a szlovákiai parlamenti választások után lecsillapodnak az indulatok, s Szlovákia és Magyarország kormányai megoldást találnak erre a mesterségesen felfújt problémára" — mondta a szóvivő. v A parlamenti döntés a ,,hisztérikus" szlovák reagálás következménye, s a szlovákiai magyarok megfélemlítését szolgálja — állítja a Híd nyilatkozatában Czuczor Nóra, a polgári párt szóvivője. ,,Nem vitatjuk a Fidesz jó szándékát, ugyanakkor a rossz időzítéssel elsősorban a szlovákiai nacionalista pártokat hozta ismét játékhelyzetbe. Ez komoly veszélyt jelent a szlovákiai magyarság számára" — olvasható a dokumentumban. ,,Ennek eredményeképp az állampolgárok félelemben élhetik le életüket, elveszíthetik szlovák állampolgárságukat, és ezáltal szülőföldjükön hontalanokká válhatnak" — mutat rá a nyilatkozat. A párt képviselői ugyanakkor hangsúlyozzák: választóikat semmilyen körülmények között nem hagyják el.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1381
szavazógép
2010-05-27: Világfigyelő - :

Elfogadták a törvénymódosítást

Nagy többséggel elfogadta az Országgyűlés tegnap a magyar állampolgárságról szóló törvényt módosító javaslatot, amely alapján a határon túli magyarok kedvezményesen szerezhetik meg a magyar állampolgárságot. Az Országgyűlés 344 igen, 3 nem szavazat és 5 tartózkodás mellett döntött úgy, hogy lehetővé teszi a határon túli magyarok egyszerűbb, kedvezményes honosítását.
2010-05-27: Világfigyelő - Mózes László:

Röviden

A Vajdaságban esélyként értékelik
Esélyt, lehetőséget jelent az, hogy a magyar parlament elfogadta az állampolgársági törvény módosítását, ezt ki kell használni — közölte tegnap a szerb kormányhoz, a vajdasági tartományi szervekhez és a szerbiai magyar kisebbség képviselőihez intézett felhívásában egy vajdasági civil szervezet.