Elfogadta a megszorításokat a kormányDöntöttek: minden csökken

2010. május 27., csütörtök, Közélet

Végrehajtják a bér- és a nyugdíjcsökkentést — jelentette be tegnap Emil Boc miniszterelnök. Erről előbb a koalíció, majd a kormány döntött, két törvénytervezetet hagytak jóvá. Egyik a költségvetési kiadások csökkentését, a másik a nyugdíjak hozzájárulási elv szerinti újraszámolását és a rokkantsági nyugdíj újraértékelését szabályozza — jelentette be a kormányfő.

Emil Boc kifejtette, 25 százalékkal kisebb lesz az állami alkalmazottak jövedelme és 15 százalékkal kevesebbet kapnak a nyugdíjasok, de egyetlen fizetés sem csökken a 600 lejes minimálbér alá, és megmarad a 350 lejes minimálnyugdíj is. Újraelemzik a szavatolt minimális jövedelem juttatásának módját, ezután csak a valóban rászorulók kaphatják meg a támogatást.

A gyermeknevelési járandóságot végül nem 25, hanem 15 százalékkal csökkentik, az alsó küszöb ebben az esetben is 600 lej marad. Boc hangsúlyozta: a megszorítások az idei év végéig érvényesek. ,,2011 elejétől a költségvetési törvény, az egységes bértörvény és a nyugdíjtörvény alapján megteremtődnek a nyugdíjak és bérek egészséges növelésének feltételei" — fogalmazott a miniszterelnök, majd megerősítette, hogy a kormány a parlamenti vitát megkerülő, úgynevezett felelősségvállalási eljárással terjeszti a parlament elé a két törvénytervezetet. Erre azonban csak azt követően kerül sor, hogy a kormány, a szakszervezetek és a munkáltatók küldötteiből álló Társadalmi és Gazdasági Tanács (CES) megvitatja a törvénytervezeteket. Ennek ülését pénteken tartják. Boc azt is közölte, hogy még a megszorító intézkedések végrehajtása esetén is eléri az idei államháztartási hiány a bruttó hazai termék 6,8 százalékát, ami 8,8 milliárd eurót jelent. A kormánynak 2,5 milliárd eurót kell idén megtakarítania, hogy teljesítse az IMF-fel együtt meghatározott hiánycélt.

Június elsejétől az adótörvénykönyvet is módosítják, egy sor juttatás adókötelessé válik. Járulékot vetnek ki a letétekre, megtakarításokra, az ebédjegyekre, ajándékjegyekre és vakációsjegyekre, az elbocsátás miatti végkielégítésekre, és adózniuk kell az eddig mentességet élvező számítógépes programozóknak is. Harminc százalékkal nagyobb adót kell fizetni az ingatlanokért, a második tulajdonért pedig 100 százalékkal kell majd többet törleszteni, a harmadikért 200 százalékkal. A szerzői jogdíjaknál eddig 40 százalékot lehetett költségként leírni, ezután csak 20 százalékot lehet.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1387
szavazógép
2010-05-27: Világfigyelő - Mózes László:

Röviden

A Vajdaságban esélyként értékelik
Esélyt, lehetőséget jelent az, hogy a magyar parlament elfogadta az állampolgársági törvény módosítását, ezt ki kell használni — közölte tegnap a szerb kormányhoz, a vajdasági tartományi szervekhez és a szerbiai magyar kisebbség képviselőihez intézett felhívásában egy vajdasági civil szervezet.
2010-05-27: Közélet - Iochom István:

Huszártoborzó Háromszéken

E hét végén Háromszéken is felelevenítik a százhatvankét évvel ezelőtti huszártoborzó hagyományát: a nagy népszerűségnek örvendő Csíkszéki Huszártoborzók mintájára a gidófalvi Csillagőrző Egyesület és a Kovászna Megyei Turisztikai Egyesület a megyei tanács és felső-háromszéki települések polgármesteri hivatalainak támogatásával hagyományteremtő szándékkal május 28. és 30. között megtartják az első háromszéki huszártoborzót. Az elsőt 2009. május 2-án Csíkszéken, a másodikat idén május 1-jén és 2-án a Kászonokban szervezték meg.