Huszártoborzó Háromszéken

2010. május 27., csütörtök, Közélet

E hét végén Háromszéken is felelevenítik a százhatvankét évvel ezelőtti huszártoborzó hagyományát: a nagy népszerűségnek örvendő Csíkszéki Huszártoborzók mintájára a gidófalvi Csillagőrző Egyesület és a Kovászna Megyei Turisztikai Egyesület a megyei tanács és felső-háromszéki települések polgármesteri hivatalainak támogatásával hagyományteremtő szándékkal május 28. és 30. között megtartják az első háromszéki huszártoborzót. Az elsőt 2009. május 2-án Csíkszéken, a másodikat idén május 1-jén és 2-án a Kászonokban szervezték meg.

A rendezvény pénteken a kézdivásárhelyi sportcsarnokban és a mellette található füves területen — a KSE-napok szerves részeként — 9 órakor lovas konferenciával kezdődik, majd lóhoz kötődő termékek vásárával, lovasbemutatóval és -íjászattal folytatódik.

Szombaton 8.30 órakor Kézdivásárhelyen az egykori katonanevelde előtt ünnepi megnyitóval veszi kezdetét a tulajdonképpeni első háromszéki huszártoborzó, majd a mintegy ötven-hatvan székelyföldi huszár és kíséretük elindul a Szentföld irányába: Kézdiszentléleken, Kézdiszentkereszten, Bé­lafalván, Kurtapatakon, Esztelneken, Kézdialmáson és Alsólemhényen áthaladva toboroznak.

A huszárok szálláshelye Bereckben lesz, ahol este a művelődési otthonban huszárbált tartanak. Vasárnap a huszártoborzó első állomáshelye Kézdimartonos, ahonnan Ozsdola és Hilib érintésével délben Gelencére érkeznek, ahol megtartják a záróünnepséget.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1391
szavazógép
2010-05-27: Közélet - Farkas Réka:

Döntöttek: minden csökken (Elfogadta a megszorításokat a kormány)

Végrehajtják a bér- és a nyugdíjcsökkentést — jelentette be tegnap Emil Boc miniszterelnök. Erről előbb a koalíció, majd a kormány döntött, két törvénytervezetet hagytak jóvá. Egyik a költségvetési kiadások csökkentését, a másik a nyugdíjak hozzájárulási elv szerinti újraszámolását és a rokkantsági nyugdíj újraértékelését szabályozza — jelentette be a kormányfő.
2010-05-27: Közélet - Farcádi Botond:

Segítségért kiált Nagyborosnyó

Az integrált hulladékgazdálkodási terv, a Lécfalva határában létesítendő regionális környezetbarát szeméttároló és az ezzel párhuzamosan beindítandó beruházások ismertetése volt az egyik oka annak, hogy Kovászna Megye Tanácsának soros ülését tegnap Lécfalván tartották.