Segítségért kiált Nagyborosnyó

2010. május 27., csütörtök, Közélet

Az integrált hulladékgazdálkodási terv, a Lécfalva határában létesítendő regionális környezetbarát szeméttároló és az ezzel párhuzamosan beindítandó beruházások ismertetése volt az egyik oka annak, hogy Kovászna Megye Tanácsának soros ülését tegnap Lécfalván tartották.

A tanácskozás végén azonban kiderült: a jelenlegi helyzet korántsem rózsás, hiszen a községközpont polgármesteri hivatalában tarthatatlan állapotok uralkodnak, Nagyborosnyónak gyakorlatilag nincs vezetője. Girtler Gyula, a nagyborosnyói tanács egyik MPP-s képviselője hosszan ecsetelte a gondokat, a megyevezetés és az ülésen jelen levő prefektus azonban figyelmeztette: számos gond megoldása a helyi közösségen múlik.

A nagyborosnyói gondokat elsőként Tulit Attila, a Magyar Polgári Párt képviselője hozta szóba, mint mondta, a megyei önkormányzat ülésein többször is felmerült a borosnyói polgármester betegség miatti távolmaradásából fakadó áldatlan helyzet, szerinte ésszerű együttműködésre lenne szükség a két magyar szervezet között, hogy közösen gyűjtsenek aláírásokat a községgazda leváltásáról szóló népszavazás kiírása érdekében. Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke helyénvalónak minősítette a javaslatot, de azt mondta, ez politikai kérdés, nem az önkormányzat ülésén kell megvitatni. Ezt követően Girtler Gyula kért szót, a település vezetésében adódó gondokat ecsetelve. ,,Megpróbálok rövid lenni, hogy a leves ne hűljön ki" — jegyezte meg gúnyosan a felszólaló, utalva a képviselőket váró ebédre, majd kifejtette: a tanácsülést nem lehetett Nagyborosnyón megtartani, mert a hivatal és a kultúrotthon épülete tönkrement. A parkban mezőgazdasági gépeket tárolnak, még a fák törzsének meszelésére sincs pénz, a községközpontban nincs kulturális élet, nincs önkéntes tűzoltó csoport, semmiféle fejlesztés, beruházás nem történt, a tanács határozatait senki nem hajtja végre, az alkalmazottak nem tartják tiszteletben a munkaprogramot, miközben mesés fizetéseket vesznek fel, a jegyző bére például eléri az 56 millió régi lejt, a könyvelő 40 milliót is megkeres — sorolta a gondokat.

Csak részben értett egyet az elhangzottakkal Tamás Sándor, aki szerint számos ügy, így a sport- vagy a kulturális élet kizárólag a közösségen múlik, erről szól ugyanis a helyi autonómia. A polgármesteri hivatal működésével kapcsolatos észrevételeket jogosnak nevezte, de hangsúlyozta: a megyei tanács nem felettese a helyi önkormányzatoknak, a kezdeményezéseket támogathatja, ám ehhez partner szükséges. Keményebben fogalmazott Kiss Tibor, aki munkára biztatta a jelen levő borosnyói képviselőket, hasonló szellemben nyilatkozott Henning László alelnök is. A panaszáradatot Szőcs Levente alpolgármester folytatta, aki azt állította, szélmalomharcot vív, az alkalmazottak nem engedelmeskednek, nem tartják be a munkaprogramot. Fazakas Tibor MPP-s megyei tanácstag arra figyelmeztetett, nem kellene elutasítani a borosnyói segélykérést, népszavazás kiírását sürgette, mielőtt nagyobb baj lenne, majd emlékeztetett: ha már politikai ügynek minősítik az esetet, akkor az RMDSZ-nek is vállalnia kell a felelősségét, hiszen a polgármester a szövetség színeiben jutott mandátumhoz.

Meglehetősen szigorúan fogalmazott György Ervin prefektus, aki hangsúlyozta: választott vezetőről lévén szó, a hivatalnak és a megyei tanácsnak sem áll hatáskörében leváltani a polgármestert. A tanács dönt, a polgármester a végrehajtó, ha nem így történik, törvényszékhez lehet fordulni — magyarázta. ,,Nem sírni, dolgozni kell" — szögezte le, emlékeztetve: azért választották meg az önkormányzati képviselőket, hogy tegyenek a közösségért.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-05-27: Közélet - Iochom István:

Huszártoborzó Háromszéken

E hét végén Háromszéken is felelevenítik a százhatvankét évvel ezelőtti huszártoborzó hagyományát: a nagy népszerűségnek örvendő Csíkszéki Huszártoborzók mintájára a gidófalvi Csillagőrző Egyesület és a Kovászna Megyei Turisztikai Egyesület a megyei tanács és felső-háromszéki települések polgármesteri hivatalainak támogatásával hagyományteremtő szándékkal május 28. és 30. között megtartják az első háromszéki huszártoborzót. Az elsőt 2009. május 2-án Csíkszéken, a másodikat idén május 1-jén és 2-án a Kászonokban szervezték meg.
2010-05-27: Közélet - :

Futball-vb a Háromszékben!

Kedves előfizető olvasóink ma ajándékot kapnak a Háromszéktől: a június 11-én kezdődő labdarúgó-világbajnokság teljes programját tartalmazó színes plakátot. Tekintve, hogy a vb az elkövetkező másfél hónap egyik legfontosabb világeseményének ígérkezik, a sportkedvelők biztosan szívesen fogadják.