Zuhanás a lejtőn

2010. május 27., csütörtök, Máról holnapra

Húsz teljes napig fölöslegesen csépelték a szót a parlamenti pártok, szakszervezetek, munkáltatók, a kormánykoalíciót alkotó alakulatok, a végeredmény mit sem változott. Maradt a bölcs tengerész elképzelése, nyesnek, nyírnak, vágnak, fizetést, nyugdíjat, munkanélküli-segélyt, gyermeknevelési támogatást.

Mert bajba került, úgymond az ország, többet költünk, mint amennyit termelünk. Árnyaltabb elemzéssel Băsescu úr sem szolgált, néhány sarokszámmal dobálózott, osztott, szorzott, összeadott, s kopottabban, mint megszoktuk, minden marad a szakadék szélén. Kissé még vagdalkozott, üzent az IMF elnökének, üljön nyugton, mert van itthon ész, leszólta a passzív és ellenséges ellenzéket, felmutatta egy korrupt szakszervezeti elnök és egy minden hájjal megkent vámparancsnok fejét, s tisztázta, nem a miniszterek felelősek a mindent átszövő korrupcióért, hanem a köztisztviselők. És unalomig ismételgette: egyetlen út maradt a lejtőn.

Emil Bocnak és harcostársainak, Markó Bélának, Gabriel Opreának, Varujan Pambucciannak tegnap kora délután már csak azért kellett a nyilvánosság elé lépniük, hogy jelezzék, ők is valakik ezen a csinosan növekvő szemétdombon. Természetesen nem maradtak el a nagy szavak, sem a baj méreteinek ecsetelése, de annál többet nem állt módjukban közölni: 600 lejnél kevesebbet senki sem fog keresni (élnének meg ők belőle), érintetlenül hagyják a 350 lejes minimálnyugdíjat (amit ők találtak ki, s amivel felborították a nyugdíjrendszer korábbi viszonylagos egyensúlyát), s az elkövetkezőkben is — érdemük szerint — megkapják a szociális segélyt az arra rászorulók. Vitézségük jeleként ismét elmondták: a kormány természetesen vállalja a felelősséget: jövő héten a parlamentben. Azt nem állították, hogy később a Jó Isten előtt is.

Sok jóra e drasztikus megszorítások után sem számíthatunk — derült ki rögtön Mugur Isărescu jegybankelnök nyilatkozatából. A baj nagy, pénz egyre kevesebb, takarékoskodni kell, be kell hajtani az adókat, tovább csökkenteni a kiadásokat, és főképp beruházásra, gazdaságélénkítésre kell összpontosítani. Különben előbb-utóbb a most oly könnyedén elvetett adóemelést sem úszhatjuk meg. Az meg újabb húszszázalékos jövedelemcsökkentést jelent.

Nem csúszunk, zuhanunk a lejtőn.

A szakszervezetek a tehetetlen ember dühével sztrájkot kiáltottak. Május 31-én a tanügyiek kezdik, csatlakoznak hozzájuk a közalkalmazottak, vasutasok, metrósok. A végét nem látni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-05-27: Közélet - :

Futball-vb a Háromszékben!

Kedves előfizető olvasóink ma ajándékot kapnak a Háromszéktől: a június 11-én kezdődő labdarúgó-világbajnokság teljes programját tartalmazó színes plakátot. Tekintve, hogy a vb az elkövetkező másfél hónap egyik legfontosabb világeseményének ígérkezik, a sportkedvelők biztosan szívesen fogadják.
2010-05-27: Közélet - :

Hétfőn kezdődik az általános sztrájk

Hétfőtől meghatározatlan időre sztrájkot kezd több mint 400 000 oktatási és közigazgatási alkalmazott, tiltakozásukhoz szolidaritásból csatlakoznak más közalkalmazottak, az egészségügyben, szállításban, börtönökben dolgozók és magáncégek alkalmazottjai. Keddtől péntekig naponta tíz-tíz megyében szerveznek tüntetést a prefektúrák előtt, a bizalmatlansági indítvány vitájának napján egynapos általános munkabeszüntetést tartanak minden ágazatban, és élő láncot alkotnak a parlament körül.