A hétvége hírei

2010. május 31., hétfő, Közélet

Orbán a miniszterelnök, megalakult a kormány

Miniszterelnökké választotta Orbán Viktort a köztársasági elnök javaslatára az Országgyűlés szombaton. A miniszterek kinevezésével megalakult a rendszerváltás utáni kilencedik kormány. A parlament szavazással döntött a kormányprogramról és a kormányfő megválasztásáról.

Orbán Viktor a szavazás előtt válaszolt a kormányprogram vitájában elhangzottakra. Azt kérte a Fidesz és a KDNP parlamenti frakciójától, hogy a héten indítsa el az új alkotmány elkészítésének munkafolyamatát. Az új miniszterelnök a tárcavezetők bemutatásakor azt mondta, olyan kormánytagokra van szüksége az országnak, akik meg tudnak felelni egy új politikai-gazdasági rendszer megalapítása által támasztott követelményeknek, és akik a döntéseikért vállalják a felelősséget. * Belügyminiszterré nevezték ki Pintér Sándort, honvédelmi miniszterré Hende Csabát, közigazgatási és igazságügyi miniszterré Navracsics Tibort, külügyminiszterré Martonyi Jánost, nemzetgazdasági miniszterré Matolcsy Györgyöt, nemzeti erőforrás miniszterré Réthelyi Miklóst, nemzeti fejlesztési miniszterré Fellegi Tamást, vidékfejlesztési miniszterré Fazekas Sándort és tárca nélküli miniszterré Semjén Zsoltot.

Nehéz lesz

A győzelem után, a munka megkezdése előtt sem mondhatok mást, mint hogy ,,nehéz lesz" — fogalmazott Orbán Viktor a Fidesz—KDNP Kossuth téri nagygyűlésén. A frissen megválasztott miniszterelnök azt mondta: azért kérte, hogy ismét a Kossuth téren találkozzanak, mert ennek, a nyolc éve itt született közösségnek a hitéből, elszántságából szeretne erőt meríteni a következő évekre, mert tudja, élete legnehezebb feladata előtt áll. A kormányfő úgy vélekedett: ha a Kossuth téri közösséget maga mellett, illetve mögött tudhatja, nincs az a nehéz munka, amibe ne vágna bele örömmel. * Közjogi értelemben egyesült a magyar nemzet — hangoztatta Semjén Zsolt a Fidesz—KDNP nagygyűlésén a Kossuth téren. Megjöttünk, nem kértünk száz napot, tíz napot, egy napot, egyetlen órát sem, a kormány még meg sem alakult, már megteremtettük, hogy a magyar nemzet közjogi értelemben egyesült — mondta a magyar állampolgárságról szóló törvény módosítására utalva a KDNP elnöke. * Kósa Lajos úgy fogalmazott: a gyurcsányizmus torzszülött ikertestvére a demszkyzmus.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1381
szavazógép
2010-05-31: Közélet - :

Bölön ünnepelt

Ha bölöni falunapok, akkor In Memoriam Kósa Jenő horgászverseny. Nem volt ez másként idén sem, ugyanis az ,,Új" tónál negyedik alkalommal megrendezett horgászversennyel kezdődött a 2010-es bölöni falunapok péntek délután.
2010-06-01: Gazdakör - Incze Péter:

Új lehetőségek fiatal gazdáknak (Növekedett a pályázókedv Háromszéken)

Néhány napja járt le a Félig önellátó gazdaságok megsegítése (141-es számú) fejezet pályázati határideje a nemzeti vidékfejlesztési terv keretében. Több mint 12 000 kérést iktattak, Háromszéken 83 pályázat érkezett a szakigazgatósághoz, melyek közül mindössze 13-at kellett formai és szakmai hibák miatt visszautasítani.