Növekedett a pályázókedv HáromszékenÚj lehetőségek fiatal gazdáknak

2010. június 1., kedd, Gazdakör

Néhány napja járt le a Félig önellátó gazdaságok megsegítése (141-es számú) fejezet pályázati határideje a nemzeti vidékfejlesztési terv keretében. Több mint 12 000 kérést iktattak, Háromszéken 83 pályázat érkezett a szakigazgatósághoz, melyek közül mindössze 13-at kellett formai és szakmai hibák miatt visszautasítani.

A félig önellátó gazdaságok megnevezés alatt azon gazdaságok értendők, amelyek a családi fogyasztáson kívül mezőgazdasági termékeik egy részét a piacon értékesítik. A szakminisztérium azt szeretné elérni, hogy a gazdaságok növeljék a termelést, és a piac függvényében termékkínálatuk változatosabbá váljék. A pályázat révén gazdaságonként évente 1500 eurós támogatás hívható le, ezt az összeget öt éven keresztül folyósítják. A pályázónak nem kell önrésszel rendelkeznie, ez pedig hatalmas előnyt jelent a pénzforrás nélküli gazdálkodóknak.

Pótszesszió

A bejelentett éves pályázati ütemtervhez képest — miszerint ebben az évben erre a fejezetre lesz még egy kiírás október 15. és november 15. között — Mihail Dumitru miniszter bejelentette: pótidőszakot szeretne nyitni a nyár folyamán. A szakminiszter tájékoztatója szerint tartják magukat a bejelentett pályázhatósági ütemtervhez, és június 1-jétől újabb lehetőség nyílik Fiatal gazdák vidéki megtelepedése néven (112-es fejezet). A tavalyi szesszió keretében erre a fejezetre 30 háromszéki fiatal pályázott, és 27-et bíráltak el kedvezően. Idén százmillió euróra lehet pályázni, itt sem kell önrésszel rendelkezni. A fejezet célként határozza meg a fiatal gazdák arányának növekedését anélkül, hogy a mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma nőne, valamint azt, hogy a befektetési kedv növekedjék.

A fejezetre a negyvenév alatti, fiatal gazdák pályázhatnak, akik először szerepelnek gazdaság vezetőjeként, illetve tulajdonosaként. Feltétel, hogy a gazdaság 6 és 40 közötti gazdasági egységgel (GE) kell rendelkezzék. A gazdasági egység meghatározását segítik a táblázatok, melyek alapján a növénykultúrák szerkezete, a területnagyság és az állatlétszám függvényében kiszámítható. Pályázhatnak magánszemélyek, illetve szabadfoglalkozású engedélyt kiváltó fiatalok, családi vállalkozás tagjai, valamint céggel rendelkezők. Feltétel, hogy a pályázó magánszemélyek a kifizetési szerződés megkötéséig a fenti vállalkozási formák valamelyikét kiválasszák és megalapítsák.

Fiatal gazda: új gazdaság

A fiatal gazda megtelepedése a rendelkezés értelmében azt jelenti, hogy teljesen új gazdaságot alapít, vagy tulajdonjogi átruházással vagy bérleti szerződéssel átvesz egy 6 és 40 közötti, GE-vel rendelkező gazdaságot. Másik feltétel a pályázó megfelelő szakmai felkészültsége, elfogadják a mezőgazdasági líceum vagy szakiskola elvégzését igazoló okmányt, és a legkevesebb 150 órát kitevő szakmai képzésen való részvételt. Feltétel, hogy a pályázó egy mezőgazdász család tagja, a legutóbbi 12 hónapban munkaideje felét a mezőgazdaságban dolgozta le, ezt saját nyilatkozattal lehet bizonyítani. Vállalnia kell azt is, hogy a pályázat megnyerése után még egy szakképzésen vesz részt. A fiatal gazdának öt évre szóló üzleti tervet kell készítenie, és az ellenőrzések során be kell bizonyítania, hogy a pályázati pénz segítségével a GE négy egységgel nőtt. A pályázat által elég jelentős pénzösszegekhez lehet jutni, egy 6 GE-s gazdaság 10 000 eurós pályázati támogatást kaphat, ez az összeg a nagyobb farmoknál gazdasági egységenként nőhet még egyenként 2000 euróval, de nem haladhatja meg 25 000 eurót gazdaságonként. Az összeget a vidékfejlesztési kifizetési ügynökség két részletben fizeti ki, első részletben a megpályázott összeg 60 százalékát, második részletben pedig a fennmaradó részt, a két kifizetési dátum között azonban maximum 36 hónap telhet el. A pályázónak be kell bizonyítania, hogy a kapott összegnek 30 százalékát befektetésekre fordította, ezalatt értendő a területvásárlás, új épületek építése vagy meglevők korszerűsítése, mezőgazdasági gépek bérlése vagy vásárlása és az állatvásárlás. Az elbirtoklásnál pontozásos rendszert alkalmaznak, előnyben lesznek (pluszpontokat kapnak), akik félig önfenntartó gazdaságokkal rendelkeznek, a farm a hátrányos helyzetűnek nyilvánított községben található, ha a gazdaság a pályázó saját tulajdonában van, a pályázó valamely szakmai szervezet (egyesület vagy termelői csoport) tagja, és igényelte az agrárkörnyezeti kifizetéseket. A pályázati eligazító füzet a minisztérium honlapján (www.madr.ro) tanulmányozható és tölthető le.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1379
szavazógép
2010-05-31: Közélet - Mózes László:

A hétvége hírei

Orbán a miniszterelnök, megalakult a kormány
Miniszterelnökké választotta Orbán Viktort a köztársasági elnök javaslatára az Országgyűlés szombaton. A miniszterek kinevezésével megalakult a rendszerváltás utáni kilencedik kormány. A parlament szavazással döntött a kormányprogramról és a kormányfő megválasztásáról.
2010-06-01: Gazdakör - Bokor Gábor:

Utolsó esély a gazdaérdek érvényesítésére

Közel félezer háromszéki gazdát mozgósítanának a június 9-én Bukarestben szervezendő gazdatüntetésre. A kezdeményezés a Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületéhez fűződik, de kérik a növénytermesztők, juhtenyésztők, sőt, a tej- és húsfeldolgozók támogatását is. Ez az utolsó remény, hogy a gazdák kiharcolják a 2010-re esedékes, de egyelőre megkérdőjelezett támogatásokat — hangzott el a tegnapi gidófalvi gazdagyűlésen, amelyre 38 kis- és nagytermelőt hívtak, de alig kéttucatnyian jelentek meg.