Utolsó esély a gazdaérdek érvényesítésére

2010. június 1., kedd, Gazdakör

Közel félezer háromszéki gazdát mozgósítanának a június 9-én Bukarestben szervezendő gazdatüntetésre. A kezdeményezés a Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületéhez fűződik, de kérik a növénytermesztők, juhtenyésztők, sőt, a tej- és húsfeldolgozók támogatását is. Ez az utolsó remény, hogy a gazdák kiharcolják a 2010-re esedékes, de egyelőre megkérdőjelezett támogatásokat — hangzott el a tegnapi gidófalvi gazdagyűlésen, amelyre 38 kis- és nagytermelőt hívtak, de alig kéttucatnyian jelentek meg.

,,Aki nem jött el, azt nem érdekli, hogy a jövőben lesznek-e vagy sem támogatások. Bukarestbe is azokat várjuk, akiket érdekelnek a gazdák és saját sorsuk" — summázta Ötvös Mózes egyesületi elnök. Jelen voltak viszont az állat-egészségügyi és fajtanemesítési hivatal, a kifizetési ügynökség és az agrárkamara vezetői, akik tudomásul vették a gazdák gondjait, és egyet is értettek azokkal. Nemcsak a különböző támogatási formák megtartásáért emelik fel szavukat a jövő szerdai tüntetésen a gazdák, azt is el akarják érni, hogy a romániai termelőknek nyújtott támogatások értékét emeljék a többi országbeli szintre. A mozgósításban elvárják a polgármesterek, tanácstagok, a megyei tanács segítségét is. Az RMDSZ-hez is felhívással fordulnak: ne csak választásokkor hirdessék az összefogás fontosságát, itt az alkalom a bizonyításra.

Aki részt szeretne venni a tüntetésen, vagy anyagiakkal támogatna, jelentkezhet a helyi gazdaszervezeteknél vagy a megyei egyesületnél. Kapcsolattartó Ötvös Dalma, telefon: 0733 961 670, 0267 310 020. Jelentkezési határidő június 4., péntek, indulás június 9-én reggel öt órakor. A részt vevő gazdák utaztatása ingyenes.

Igényelni lehet a gázolaj-támogatást

Ahogy megjelent a Hivatalos Közlönyben a gázolaj-támogatást szabályozó rendelet, rögtön fogadják az igényléseket a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökségnél (APIA) — tudtuk meg Marius Popică igazgatótól. Csak jogi személyek kérhetik a támogatást, amelynek értéke 21 euró/1000 liter elhasznált gázolaj. Az APIA nyilvántartásai alapján határozzák meg a gazdáknak járó támogatást a megművelt terület nagysága, a kultúraszerkezet vagy az állatlétszám alapján. Egy hektár szalmásgabona után 78 liter gázolajra kérhető támogatás, tejelő vagy húsmarha számosállatonként 36 liternyi üzemanyagot támogatnak. Nagyon fontos, hogy a gázolaj vásárlásakor számlát is kérjen a gazda, a kasszaszalag nem elegendő az igényléshez.

Tejtámogatás magánszemélyeknek is

Jó hír a tejtermelőknek, hogy változott a rendelkezés, és most már a jogi személyiséggel nem rendelkező gazdák is igényelhetik a leadott tejmennyiség utáni támogatást. Azok a gazdák kérhetik a szubvenciót, akik legkevesebb évi 10 000 liter tejet adtak le a feldolgozónak a 2008—2009-es kvótaévben, és szerepelnek a tejkvótát adminisztráló osztály nyilvántartásában. A kérvényezéshez típusnyomtatványt kell kitölteni, csatolni a személyazonossági és az állat-egészségügyi hivatal által kibocsátott tehenészet-bejegyzési kártya másolatát, valamint a banki bizonylatot.

A kéréseket legkésőbb június 14-ig lehet benyújtani — hangsúlyozta Marius Popică igazgató.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-06-01: Gazdakör - Incze Péter:

Új lehetőségek fiatal gazdáknak (Növekedett a pályázókedv Háromszéken)

Néhány napja járt le a Félig önellátó gazdaságok megsegítése (141-es számú) fejezet pályázati határideje a nemzeti vidékfejlesztési terv keretében. Több mint 12 000 kérést iktattak, Háromszéken 83 pályázat érkezett a szakigazgatósághoz, melyek közül mindössze 13-at kellett formai és szakmai hibák miatt visszautasítani.
2010-06-01: Gazdakör - Incze Péter:

Zöldút a génmanipulált növényeknek

Egyre nagyobb az uniós engedékenység a génmanipulált növényekkel szemben. A romániai gazdák már többéves tapasztalattal rendelkeznek a génmanipulált növények termesztésében.