Zöldút a génmanipulált növényeknek

2010. június 1., kedd, Gazdakör

Egyre nagyobb az uniós engedékenység a génmanipulált növényekkel szemben. A romániai gazdák már többéves tapasztalattal rendelkeznek a génmanipulált növények termesztésében.

Több mint tíz éve termesztenek herbicidrezisztens (gyomirtókkal szemben ellenálló) szóját az ország déli megyéiben, 2006-ban például a génmanipulált szója vetésterülete elérte nálunk a 130 000 hektárt. A 2007-es csatlakozás időpontjától azonban ezzel fel kellett hagyniuk, az Európai Unióban ugyanis akkor egyetlen hibridkukorica-vonal, a kukoricamoly-rezisztenciát hordozó MON 810 rendelkezett termesztési engedéllyel. Azóta további két vonal, a MON 863-as és az NK 603-as kapott hasonló engedélyt.

Az uniós csatlakozás drámai mértékben csökkentette az országban a vetésterületet, a gazdák ugyanis nem érdekeltek a sokkal drágább és kevésbé hatékony hagyományos szója termesztésében. A génmanipulált fajták, hibridek vagy vonalak engedélyezése, illetve kitiltása a termesztésből élénk vita tárgya ma is az unió szintjén, és úgy tűnik, a szakminisztérium is inkább a génmanipulált növények engedélyezése mellett foglal állást. A génmanipulált szója esetében történtek is lépések az engedélyezésre, de az unió szakbizottsága nem válaszolt a beadványra, így a glifoszát alapú (teljes gyomirtószer) szerekkel szembeni ellenállásra génkezelt szója idén sem engedélyezett. A szakminisztérium érvként az unió szakhatósága, az európai élelmiszer-biztonsági hatóság véleményét hozza fel, amely szerint az elvégzett laborvizsgálatok eredményei szerint a génmanipulált kukoricahibridek élelmezésben való alkalmazása nem vezetett semmiféle mérgező tünethez, a vérben, vesében és májban nem mutattak ki semmiféle, egészségre káros anyagot. Ugyanilyen laborvizsgálatokat végzett a Francia Biotechnológiai Tanács is, hasonló következtetésre jutva.

Az unió szintjén is egyre többen termesztik ezeket a növényeket, 2008-ban a MON 810-es kukoricavonalat közel 100 000 hektáron termesztették Spanyolországban, Portugáliában, Csehországban, Szlovákiában, Németországban és Romániában. A terület nálunk is egyre nő, tavaly MON 810-est közel 3250 hektárra vetettek, főleg a déli megyékben. Háromszéken egyelőre nem termelnek génmanipulált kukoricát, a törvényi rendelkezések szerint ugyanis a termesztőknek be kell jelentkezniük a szakigazgatóságnál és a környezetvédelmi hatóságnál.

Az unió nemrég újabb növényfaj, az ipari felhasználásra szánt burgonya esetében hozott engedélyező döntést. A Basf Plant Science kutatói által létrehozott új génmanipulált, Solanum tuberosum L, EH 92-527-1-es nevet viselő burgonyafajtát magas keményítőtartalmának köszönhetően engedélyezték. Igaz, egyelőre az unió csak a zárt rendszeres termelést engedélyezte Németországban, Csehországban és Svédországban.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2010-06-01: Gazdakör - Bokor Gábor:

Utolsó esély a gazdaérdek érvényesítésére

Közel félezer háromszéki gazdát mozgósítanának a június 9-én Bukarestben szervezendő gazdatüntetésre. A kezdeményezés a Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületéhez fűződik, de kérik a növénytermesztők, juhtenyésztők, sőt, a tej- és húsfeldolgozók támogatását is. Ez az utolsó remény, hogy a gazdák kiharcolják a 2010-re esedékes, de egyelőre megkérdőjelezett támogatásokat — hangzott el a tegnapi gidófalvi gazdagyűlésen, amelyre 38 kis- és nagytermelőt hívtak, de alig kéttucatnyian jelentek meg.
2010-06-01: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

A trónörökös visszatér

Várakozás is lehetett volna a címe a riportnak, mert Zalánpatak több nációból összeványolt népe többnyire vegyes érzelmekkel tekint Károly herceg, az angol trónörökös látogatásaira, a hutaalapító egykori kőröspataki gróf Kálnoky család mai képviselőjének egyre nyilvánvalóbb jelenlétére a településen.