Rekordtömeg a sanghaji világkiállításon

2010. június 1., kedd, Magazin

A szaúdi pavilon

Napi félmillióra ugrott a hét végén a sanghaji világkiállítás látogatóinak száma, ami a május elsejei nyitás óta rekordnak számít; szükség volt extra biztonsági intézkedésekre, és voltak pavilonok, amelyek este 11 óráig meghosszabbították a nyitva tartást.

Míg az expó nyitónapján 200 000 ember volt kíváncsi, addig szombaton délelőtt fél tizenegykor már 290 000-en rohamozták meg a pavilonokat. Eddig több mint hét és fél millióan látogatták a világkiállítást, Spanyolország és Ausztrália például a múlt héten köszöntötte egymilliomodik látogatóját.

Az expót — és benne a világ bemutatkozását — látni kell — gondolják a kínaiak, akik eddig sosem látott értéket kaptak hat hónapra. Itt vannak a pavilonok és bennük az értékes látnivalók, a kulturális, történelmi ízelítő, a különleges technikai ötletek, a szabadtéri programok, ételek, megvásárolható ajándéktárgyak, a megannyi színes látvány, új információ és szórakozás, s mindez szép környezetben. Eddig közel 38 millió jegyet adtak el.

A belépőjegy mellé azonban elsősorban időre van szükség, és türelemre, még ahhoz is, hogy az ember végigszaladjon ezen a nem sokkal több, mint 5 négyzetkilométeren. A szaúd-arábiai pavilonnál például mindig legalább három órát kell várni a bejutásra, mivel itt látható a világ legnagyobb — 1600 négyzetméteres —, háromdimenziós képernyője, amely 150 millió dollárból készült. Az építmény tetején és a környékén összesen 150 datolyapálma és homok idézi meg a sivatagi világot. Odabent, a magasban mozgó gumiszőnyegre állva egy belső hídon lassan haladva mozgatják a közönséget. Az emberek a félhomályban a térben különböző síkokban klipeket nézhetnek, a félkörívben hosszan húzódó híd alatt mozgó, szőnyegszerűen vetített képsorokon homok, emberek, térhatású, madártávlatú világ. A termet szinte teljesen beterítő kivetítőkön a szaúdi városok, emberek, a táj, a kultúra mozgó képei.

Trebitsch Péter

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2010-06-01: Magazin - :

A kilencedik TIFF

Jelenet Cristi Puiu filmjéből, amelynek főszerepét is ő maga játssza (balra)
Pénteken kezdődött és vasárnapig tart Kolozsváron a 9. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF).
2010-06-01: Magazin - :

A vörös bolygó veteránja

A Viking—1 rekordját átvéve az Opportunity Mars-járó lett a vörös bolygón leghosszabb ideje működő szerkezet. Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Viking—1 és Viking—2 űrszondája 1976-ban érkezett a Marsra, ahol földi számítás szerint hat éven és 116 napon át teljesített szolgálatot.