Sztrájkhullám HáromszékenKényszervakáción a diákok

2010. június 1., kedd, Közélet

Sorukra várnak az érettségizők

A társadalom lábtörlőivé váltunk, az oktatási törvényből alapvető jogaink tűntek el az új tervezet szerint, a jogszabály közvitája pedig bohóckodás volt, semmilyen javaslatunkat nem vették figyelembe, most pedig a fizetésünk negyedét is elveszik — summázta kérdésünkre a tiltakozások okát Ilyés Andrea sepsiszentgyörgyi tanár.

Kovászna, Hargita és Maros megyében 59, 70, illetve 42 százalékos volt tegnap a tanügyi sztrájkolók aránya, ez jóval az országos átlag fölötti, egyedül Olt megye kivétel ez alól, ahol az alkalmazottak 95 százaléka nem dolgozott — tudtuk meg az oktatási miniszter tegnap délutáni videotájékoztatóján. A tizenhét háromszéki tanintézmény egyike, ahol tegnap tanítottak, a sepsiszentgyörgyi Váradi József Általános Iskola, amelynek igazgatója lapunknak elmondta, a kilencvenhárom tanárból ketten nem vállalták tegnap a tanítást. Fekécs Károly leszögezte, a szakszervezeti vezető, aki osztályával erdei iskolába ment, nem bocsátotta rendelkezésére a sztrájkolók listáját, ezért jogosnak tartotta írásban megkérdezni az alkalmazottaktól, hogy kire lehet számítani. ,,Itt nem volt semmilyen megfé­lemlítés, egyszerűen csak megkérdeztem, ki dolgozik és ki nem. Ne jöjjünk megint azzal, mint korábban, hogy sztrájkolunk, de majd bepótoljuk. A szakszervezeti gyűlésen elmondtam, hogy mindenkinek joga van a munkához, mert ezt nagyon hamar elfelejtik, és joga van a sztrájkhoz is. Egy dolog ellenben legyen világos, aki sztrájkol, a sztrájkidőre nem kap fizetést. Ez nem megfélemlítés, ezt törvény írja. A tanerők iránti tiszteletből tettem így, mert komolyan veszem a tevékenységüket."

Szülők és tanárok véleménye

Rabocskai László tanár: Egyáltalán nem tartom jónak, hogy nincs összefogás, egyik sztrájkol, a másik nem. Egységesen kellett volna sztrájkolnunk, de akik lemondtak erről, azok a gyermekek érdekeit nézték, és szerintem a következőkben ez értékelendő. Koszta Tihamér szülő: Szerintem nem lenne jó, ha befagyasztanák a tanévet, de a tanároknak is igazuk van. Tankó Enikő szülő: Ha a fizetésekből levonnak, akkor valóban kell tenni valamit, de valahogy másképp kellene megoldani, nem a tanév befagyasztásával. Imre Zsuzsanna tanítónő: Valamikor már a végére kell járni a dolgoknak, de úgy, hogy ne a gyermekek érezzék meg. Mindaz, ami a tanügyben jelenleg történik, nagyon megalázó számunkra. Tuzson Károly szülő: Jogos a tanárok követelése, de a gyermekeket nem kellene érintenie. A mentőszolgálatnál, ahol én dolgozom, a sztrájk másképpen van, mert azt nem tehetjük meg, hogy ne menjünk ki a hívásokra. A hangulat nálunk is elég rossz, mindenkit érzékenyen érint, mert családunk van, de próbálunk a munkánkra figyelni. Szakács Ágnes tanítónő: Jogos az, hogy kiálltunk sztrájkolni, össze kell fognunk, hogy valamilyen eredményt elérjünk. Ez a kormány gúnyt űz belőlünk. Semmibe sem vesz minket, akik kineveljük az eljövendő nemzedékeket. Ilyen fiatalokat neveljünk, akik majd a maguk során belerúgnak a nyugdíjasokba, a nagyszüleikbe? Elképesztő, hogy húsz év után ebben a bánásmódban van részünk. Ványolós József nyugdíjas: Negyven évet ledolgoztam, nyolcszáz lej a nyugdíjam, a feleségemnek öt, gázt kell fizetni, adót, mi lesz, ha még ebből is elvesznek? A tanárok is a pénz miatt elégedetlenek, de sajnos, így a gyermekek lemaradnak.

Mindenütt érettségiztettek

Tegnap nem csak a tanárok dolgoztak egyik-másik óvodában, iskolában, az érettségiző diákoknak is volt, amin törniük a fejüket. A megyében hat tanárt kellett helyettesíteni, mert a sztrájk miatt nem vállalta saját tanítványa vizsgáztatását, amire egyébként az érettségi szabályzata kötelezi.

Hogy mikor állnak újból a katedra mellé a tanárok, egyelőre nem tudni, azt ellenben többen elmondták, megalázónak tartják, amit a kormány velük elművel, de az is megalázó, hogy holnap-holnapután a diákok elé kell állniuk, ha megmarad a fizetésük, ha nem.

Tegnap Kézdivásárhely mind az öt középiskolájában megtartották az érettségi nyelvvizsgát, a Nagy Mózes Elméleti Líceumban a tanítás sem szakadt meg, a másik négy középiskolában nem tartották meg az órákat. A város három általános iskolája közül egyben, a Turóczi Mózes-iskolában tanítottak. Az óvodák és napközi otthonok közül a Csipkerózsika és a Vackor csatlakozott a sztrájkhoz, a többiben fogadták a kisgyermekeket. (Iochom)

Erdővidék egyetlen iskolájában sem volt oktatás — mindössze a szabadidős programokat, így a gyermeknapot tartották meg —, viszont az érettségi zökkenőmentes lebonyolítását biztosították. Megyes Zoltán szakszervezeti megbízott elmondta: tiltakozó megmozdulásukat úgy próbálták megszervezni, hogy abból minél kevesebb kára származzék a gyermekeknek, ezért akár arra is készek, hogy az elmaradt tananyagot bepótolják. ,,Az elmúlt időszakban folyamatosan veszítettünk, folyamatosan megvonták jogainkat, ezért most kénytelenek vagyunk drasztikusabb megoldásokhoz folyamodni. Igenis azt várjuk el a kormánytól, hogy engedményeket tegyen."

(Hecser)

Tegnap tíz háromszéki iskolában, négy óvodában, a sportklubban, az egészségügyi technikumban és a megyeközponti Tanulók Házában a megszokott program szerint tanítottak, a többi tanintézményben sztrájkoltak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1383
szavazógép
2010-06-01: Közélet - Farcádi Botond:

Az alkalmazottak harmada tüntetett Háromszéken

Háromszéken mintegy 9000 közalkalmazott tiltakozott tegnap valamilyen módon a kormány megszorító intézkedései ellen, ez az összes dolgozó közel egyharmadát jelenti — derült ki a szakszervezeti föderációk vezetőinek összesítéséből. Né­mely ágazatban az érdekvédelmiek nyomásgyakorlásra is panaszkodtak. Holnap délben tüntetést szerveznek a prefektúra előtt, legalább 1500 szakszervezeti tagra számítanak, de várják a nyugdíjasok és mások csatlakozását is.
2010-06-01: Közélet - Váry O. Péter:

A városházán dolgoztak (Sztrájkhullám Háromszéken)

Hogy a közhivatalokban leállt az ügyfélfogadás, annak első jele, hogy a városközponti parkolókban a délelőtti órákban állandóan akad üres hely ― legalábbis Sepsiszentgyörgyön a polgármesteri hivatal előtt. A városháza bejárataira kiragasztott lapok hirdetik, hogy május 31-től meghatározatlan ideig sztrájkolnak az intézménynél. Odabenn azonban minden, mint máskor. Csak a hangulat más.