A múlt hétKezdjünk el spórolni!

2010. június 1., kedd, Közélet

Közismert, az állam a legrosszabb gazda. Nem elég, hogy rosszul gazdálkodik, de ráadásul rajtunk akar spórolni. Viszont van, amiben a mindenkori kormányaink jók.

Például egykori miniszterelnökünk, Radu Vasile (1998—1999) azt mondta volt, hogy már nincs semmi, amit ellopni Romániában. Ennek ellenére a lopás állami segédlettel tovább folyt. És bebizonyosodott a lehetetlen. Hogy a semmit is el lehet lopni. Ezek után most már valóban spórolni kell.

Az okosok régóta foglalkoznak azzal, miként lehet spórolni, hogy az államot megmentsük az államcsődtől. Most attól félek, hogy a parlament törvénybe fogja iktatni a tudományos kutatások eredményét. Ezek után kötelező lesz a spórolás.

Felkészülhetünk a legrosszabbakra. Mert miket is tanácsolnak nekünk, mivel lehet spórolni? Először is nem kell vásárolni. Ha nem vásárolsz, nem költesz. A vásárlás női flanc. Ne engedjük feleségeinket az üzletek közelébe. Mert a nők inkább szeretnek vásárolni, mint a férfiak. Ne használjuk autóinkat. A gyaloglás egészséges. És a benzin marad. Ne pocsékoljunk. Az anyóst csakis mentővel vigyük kórházba, ne saját kocsival. Ne használjuk az áramot ha kell, ha nem. Mostanság hosszúak a napok. Mikor besötétedik, feküdjünk le. Míg nem virrad, ne keljünk fel. (Régen úgy volt, hogy ha virradt, ha nem, felkeltünk.) Mondjuk le a tévé-előfizetést. Ne telefonáljunk. Minden számot töröljünk telefonjainkból. Csak a 112-es sürgősségi számot hagyjuk benne arra az estre, ha netán környékez a szívinfarktus vagy a guta. Ha vezetékes készülékünk is van, mondjuk vissza. A csepűtelefon sokkal olcsóbb és megbízhatóbb. Ne használjunk vizet potyára. Amíg szappanozzuk magunkat fürdés közben, állítsuk meg a vizet. Fogmosáskor, míg fogainkat súroljuk, szintén. Fogjunk esővizet. Nem kell érte vízdíjat és csatornadíjat fizetni. Ne együnk sokat. Először is nem egészséges, és aztán ezzel spórolunk a budipapír-fogyasztás területén is. Ne igyunk kávét, mert az drága. Ha álmosak vagyunk, gondoljunk arra, hogy holnap állás nélkül maradunk. Ettől egyből elszáll az álom a szemünkből. A hűtőszekrény, ha üres, többet fogyaszt. Ezért töltsük fel jégkockákkal. Ha lakásunkban felesleges, kihasználatlan terület van, adjuk ki bérbe. Jó barátok költözzenek össze. Így a házi barátok közelebb kerülhetnek egymáshoz. Ne olvassanak. Az újságstandoknál olvassák el az újságokat. Ha könyveket akarnak olvasni, menjenek könyvtárba. Sok kicsi sokra megy. Olyan apró dolgokkal is lehet spórolni, mint a fogpiszkáló. Jelenleg ezeket túl hosszúra gyártják. Legalább kétfelé el lehet törni. De azt is lehet, hogy egy család csak egyet használ. Ne dobjuk el. Többször is lehet használni. A kukákban való kutatásokból kiderült, hogy rengeteg hasznos dolgot kihajítunk a szemétbe. Lehet, másnak éppen szüksége van arra, amit mi kidobunk. De az is lehet, hogy nekünk van szükségünk arra, amitől más szabadul. Ezért kukázzunk. Készíthetünk listát, amikor kukázni indulunk, akár bevásárláskor.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1387
szavazógép
2010-06-01: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Csernáton továbbmozdulhat

A 3.22-es vidékfejlesztési program ez évi nyertesének mondhatja magát a községi önkormányzat.
2010-06-01: Világfigyelő - :

A Nemzeti Összetartozás Napja

A Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította az Országgyűlés a trianoni békeszerződés aláírásának napját, június 4-ét. A javaslatra 302-en szavaztak igennel, míg 55 képviselő nemmel voksolt és 12 tartózkodott.