A kettős állampolgárság...

2010. június 1., kedd, Világfigyelő

Sólyom László köztársasági elnök aláírta a magyar állampolgárságról szóló törvényt, amely alapján a határon túli magyarok kedvezményesen szerezhetik meg a magyar állampolgárságot — közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal.

Az Országgyűlés múlt hét szerdán 344 igen, 3 nem szavazat és 5 tartózkodás mellett döntött úgy, hogy lehetővé teszi a határon túli magyarok egyszerűbb, kedvezményes honosítását. A fideszes és KDNP-s képviselők — Orbán Viktor, Semjén Zsolt, Kövér László és Németh Zsolt — által jegyzett javaslat értelmében a jogszabály augusztus 20-án lép hatályba, de csak 2011. január 1-jétől kell alkalmazni. Az Országgyűlés arról is döntött, hogy a törvény sürgős kihirdetését kérik a köztársasági elnöktől.

A módosítás értelmében kedvezményesen honosítható az a nem magyar állampolgár, akinek felmenője magyar állampolgár volt, vagy valószínűsíti magyarországi származását, és magyarnyelv-tudását igazolja; továbbá, ha büntetlen előéletű, és honosítása nem sérti Magyarország közbiztonságát és nemzetbiztonságát. A honosítás egyéni kérelemre, nem automatikusan történhet.

A javaslat az eddigitől eltérően a határon túli magyaroknak nem szabja az állampolgárság megszerzésének feltételéül a bejelentett magyarországi lakóhelyet és az alkotmányos alapismeretek vizsgát.

...és a megvont állampolgárság

Ivan Gasparovic szlovák államfő tegnap aláírta a módosított állampolgársági törvényt. A pozsonyi parlament által néhány napja elfogadott módosítás lényege, hogy az a szlovák állampolgár, aki önként felveszi egy másik ország állampolgárságát, automatikusan elveszíti a szlovákot. Szlovákia ezt a jogszabályt a magyar Országgyűlésnek a magyar állampolgársági törvényt módosító döntésére válaszul fogadta el. Pozsony szerint a magyar állampolgárságról szóló törvény, amely alapján a határon túli magyarok kedvezményesen szerezhetik meg a magyar állampolgárságot, nemzetbiztonsági kockázatot jelent Szlovákia számára. A módosított szlovák állampolgársági törvény július 17-én lép életbe.

A szlovák állampolgársági törvény módosítását a három koalíciós párt és az ellenzéki kereszténydemokraták szavazták meg. A legnagyobb ellenzéki tömörülés, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió elutasította. A Magyar Koalíció Pártja és a Híd nem vett részt a szavazáson.

Miroslav Lajcák külügyminiszter kijelentette, hogy a szlovákhoz hasonló állampolgársági törvénye jelenleg 11 európai államnak van, köztük Csehországnak, Ausztriá­nak, illetve Szlovéniának.

Az MKP jelezte: mérlegeli, hogy a szlovák alkotmánybíróság elé viszi az ügyet. A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala (SZMK) alkotmánysértőnek tartja a szlovák állampolgársági törvény módosítását, és tiltakozik ellene. ,,Határozottan tiltakozunk az ellen, hogy a szlovák kormány minden érdemleges ok nélkül állampolgárainak egy egész csoportját, akik részt vesznek az ország szellemi értékeinek és anyagi javainak előteremtésében, Szlovákiára nézve »komoly biztonsági kockázatnak« nevezze. Ezt az állam részéről a saját polgáraival szembeni hűtlenség megnyilvánulásának tartjuk" — olvasható az SZMK nyilatkozatában.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1381
szavazógép
2010-06-01: Világfigyelő - :

A Nemzeti Összetartozás Napja

A Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította az Országgyűlés a trianoni békeszerződés aláírásának napját, június 4-ét. A javaslatra 302-en szavaztak igennel, míg 55 képviselő nemmel voksolt és 12 tartózkodott.
2010-06-01: Világfigyelő - Sylvester Lajos:

Kossuth tér — a Magyar Sors tere (Határhelyzetek)

Május 30-án, Orbán Viktor magyar miniszterelnök és az új kormány miniszterei megválasztásának napján a Kossuth tér visszafoglalására százezrek vonultak fel Kis-Magyarország minden szegeletéből.