Újabb Gyárfás Jenő-kép került hazaFérfifej Münchenből

2010. június 2., szerda, Magazin

Újabb adománnyal gazdagodott a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum gyűjteménye. Egy veszprémi hölgy, Beck Jenőné magánhagyatékának rendezésekor került elő Gyárfás Jenő Férfifej című tanulmányrajza, amelyet a rendezéssel megbízott Máté Éva, a veszprémi Zsidó Hitközség elöljárója a múzeumnak ajándékozott.

Az adományozást igazoló feljegyzésből kiderül: a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum restaurátora, Koncz Pál javasolta, hogy a rajzot a művész alkotásainak legjelentősebb részét őrző Székely Nemzeti Múzeumnak adományozzák. A képet Dimény Attila, a kézdivásárhelyi Céhtörténeti Mú­zeum igazgatója szállította Sepsiszentgyörgyre.

„Becslésem szerint a kép Gyárfás Jenő müncheni periódusából származik, azaz az 1870-es évekből ― mondotta Vargha Mihály, a megajándékozott múzeum igazgatója. ― A tipikus Gyárfás-tanulmányrajz modern formai jegyeket hordoz. Az aprólékosan kidolgozott arcot mesterien ellenpontozza a lazán, vázlatosan kezelt ruházat. Értékes darabbal gazdagodtunk, amelyet rövidesen, az ősszel újranyitandó Panteon című állandó kiállításon láthat leghamarabb a nagyközönség."

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2010-06-02: Sport - :

Sport

Kosárlabda
A hét végen zajlott le Kézdivásárhelyen és Csernátonban az U14-es lány országos kosárlabda-bajnokság egyik elődöntője. A küzdelemsorozatot követően a Hartai Tamás irányította KSE két nyert és három elvesztett mérkőzéssel a negyedik — továbbjutó — helyen áll a csoport táblázatán, a második teremtornára pedig június 12—13. között Galacon kerül sor.
2010-06-02: Magazin - Kisgyörgy Zoltán:

Árvay József (Mementó)

Árvay József (Plugor Sándor rajza, 1971)
A mai idősebb emberöltő emlékezetében úgy él, mint a szentgyörgyi levéltár vezetője, levéltári kutató, történész, pipájától elválaszthatatlan aktabúvár.