MementóÁrvay József

2010. június 2., szerda, Magazin

Árvay József (Plugor Sándor rajza, 1971)

A mai idősebb emberöltő emlékezetében úgy él, mint a szentgyörgyi levéltár vezetője, levéltári kutató, történész, pipájától elválaszthatatlan aktabúvár.

Éppen harmincöt éve nyugszik a sepsiszentgyörgyi vártemplomi temetőben. 1916. június 28-án született Brassóban. Valójában nyelvész, helytörténész volt. A kolozsvári egyetemen szerzett magyar—történelem szakos tanári képesítést. Pályáját a Magyar Nyelvtudományi Intézetben kezdte. A barcasági és kalotaszegi térszíni formák elnevezéseiről értekezett, s már fiatalon több közleményét közölte az Erdélyi Múzeum. A barcasági Hétfalu helynevei című tanulmánya 1943-ban jelent meg Kolozsváron. 1945-től a sepsiszentgyörgyi múzeum munkatársa lett, majd középiskolai tanárként dolgozott. 1953-tól haláláig az Állami Levéltár igazgatója volt. Háromszékre vonatkozó írásai a Népi Egység, az Előre, a Korunk, a Megyei Tükör és az Aluta oldalain jelentek meg. A levéltárban rátalált Kemény Zsigmond elveszettnek hitt naplójára. Munkásságát Benkő Samu és Imreh István méltatta. Kiadatlan kéziratainak gyűjteményét lánya, Árvay Katalin sepsiszentgyörgyi magyartanár őrzi. Ebben az évben hunyt el egyetlen fia, ifj. Árvay József (szül. 1951-ben).

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2010-06-02: Magazin - Csinta Samu:

Férfifej Münchenből (Újabb Gyárfás Jenő-kép került haza)

Újabb adománnyal gazdagodott a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum gyűjteménye. Egy veszprémi hölgy, Beck Jenőné magánhagyatékának rendezésekor került elő Gyárfás Jenő Férfifej című tanulmányrajza, amelyet a rendezéssel megbízott Máté Éva, a veszprémi Zsidó Hitközség elöljárója a múzeumnak ajándékozott.
2010-06-02: Magazin - :

Csipike bolgárul beszél

Magyar mesekönyvvel ünnepelték a nemzetközi gyermeknapot kedden a szófiai Magyar Kulturális Intézetben: bemutatták Fodor Sándor Csipike, az óriás törpe című meseregényének nemrégiben megjelent újabb bolgár kiadását.