Csipike bolgárul beszél

2010. június 2., szerda, Magazin

Magyar mesekönyvvel ünnepelték a nemzetközi gyermeknapot kedden a szófiai Magyar Kulturális Intézetben: bemutatták Fodor Sándor Csipike, az óriás törpe című meseregényének nemrégiben megjelent újabb bolgár kiadását.

Fodor Sándor József Attila-díjas kolozsvári író, műfordító Csipike meseregény-sorozatából eddig hét kötet jelent meg Bukarestben. Csipike Bulgáriában is népszerű, Szófiában először 1990-ben látott napvilágot bolgárul Csipike, az óriás törpe. Most új kiadásban, új fordításban és gazdagon illusztrálva jelent meg a mesekönyv. A fordító Ivanka Pavlova, a kötetet Sztefka Radkova neves festőművész illusztrálta, és a bolgár gyermekkönyvek kiadója, a Fjut gondozta — mondta el Dimitrov Györgyi, az intézet megbízott vezetője.

A tegnapi rendezvényen Angelina Szlavova színésznő olvasott fel részleteket a mesekönyvből. Szlavova az április végén Sumenben tartott, Nagy László magyar költőről elnevezett országos szavalóversenyen a hivatásosok kategóriájában második helyezést ért el.

A Fjut Kiadó Fodor Sándor könyvének bulgáriai megjelenésekor, egy hónapja országos gyermekrajzpályázatot hirdetett Csipike varázslatos világa címmel, s ezeket a rajzokat is kiállította a magyar intézet. Az első három helyezett alkotásait megküldik az írónak is, aki személyesen nem tudott részt venni híres mesekönyvének szófiai bemutatóján.

Fodor Sándor Csíksomlyón született 1927-ben, Csíkszeredában érettségizett, majd a Bolyai Egyetemen román—német szakon diplomázott. Tanár volt Nagyszentmiklóson, majd szerkesztő a kolozsvári irodalmi kiadónál, a Napsugárnál nyugdíjazásáig, 1991-ig pedig a Keresztény Szó szerkesztője. Novellákat írt és fordított. Igazi sikert aratott Csipike meseregény-sorozatával, amelyet több nyelvre lefordítottak. Fodor Sándor többek között megkapta a József Attila-díjat, a Román Írószövetség Nagydíját és a Román Akadémia Ion Creangă-díját.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2010-06-02: Magazin - Kisgyörgy Zoltán:

Árvay József (Mementó)

Árvay József (Plugor Sándor rajza, 1971)
A mai idősebb emberöltő emlékezetében úgy él, mint a szentgyörgyi levéltár vezetője, levéltári kutató, történész, pipájától elválaszthatatlan aktabúvár.
2010-06-02: Magazin - :

A lányokat is kimenthetik a tűzből

A jövőben a lányokat is kimenthetik a tűzből Szaúd-Arábiában a tűzoltók — ez a döntés született nyolc évvel azután, hogy Mekkában egy iskolatűzben tizenöt diáklány lelte halálát, mert nem menthették ki őket férfiak.