Szlovák válasz a nemzeti összetartozás napjáraTrianon-emlékművet állít az SNS

2010. június 2., szerda, Világfigyelő

Trianon-emlékművet állít fel Révkomáromban, a szlovák―magyar határon a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) a szerződés aláírásának 90. évfordulója alkalmával. ,,Megmutatjuk a magyaroknak, hogy hol az államhatár" ― jelentette ki Ján Slota, a párt elnöke tegnapi pozsonyi sajtóértekezletén.

Leszögezte: az SNS akciójával demonstrálni akarja, hogy Révkomárom szlovák város. Ugyanakkor a helyi ,,magyar önkormányzatnak, amely nem a szlovák állam érdekeit védi", meg akarja mutatni, hogy ,,nem ők fogják megmondani, milyen emlékművek állhatnak a városban". Slota bejelentette, hogy a párt Szlovákia különböző vidékeit is meg kívánja jelölni ,,Trianon-emléktáblákkal". Részleteket a tervekről nem mondott, s nem válaszolt arra sem, hogy rendelkeznek-e az emlékművek, táblák elhelyezéséhez szükséges engedélyekkel.

A szlovák kormány teljes mértékben támogatja a Szlovák Nemzeti Párt kezdeményezését ― közölte Robert Fico. Elmondta: ez válasz lesz a magyar Országgyűlés azon döntésére, amellyel a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította a trianoni szerződés aláírásának napját. A szlovák miniszterelnök bejelentette, hogy személyesen vesz részt a rendezvényen, arra szerinte csütörtökön vagy pénteken kerül sor.

Az SNS országos vezetése évek óta vitában áll a révkomáromi önkormányzattal, amely nem akarja engedélyezni, hogy Cirill és Metód szláv hittérítő szobrát a köztéren helyezzék el. A szobor most a Matica Slovenská szlovák kulturális szervezet helyi székházának bejárata feletti balkonon áll, s a szervezet helyi vezetése elégedett a helyzettel, nem kíván rajta változtatni.

Az SNS elnöke és Anna Belousovová, a párt első alelnöke ugyanakkor élesen bírálta Magyarországot, amiért az Országgyűlés a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította a trianoni szerződés aláírásának napját. Azt állították, hogy Magyarország Trianon revíziójára készül, aminek írásos bizonyítéka ez a döntés és az állampolgársági törvény. ,,Magyarország ezzel hivatalosan meghirdette a revizionizmus és a sovinizmus politikáját" ― állította Belousovová. Hozzátette: Magyarország Európa puskaporos hordója, amely bármikor felrobbanhat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1391
szavazógép
2010-06-02: Nemzet-nemzetiség - Gazda József:

Végleg bekebelezni… (A Székelyföld elrománosításának kísérlete)

2. A mentalitás
A 90-es években leközölt a romániai magyar sajtó valamikor a XIX. század végén egy regáti újságban megjelent cikket, melynek szerzője felháborodva állapítja meg, hogy Moldva kellős közepén két megyényi területen csak magyar szót lehet hallani. Hogy tűri ezt az ország? Hogy tűri ezt a kormány, hogy tűri ezt Románia? Ilyent! Megfelelő intézkedéseket kell hozni, hogy ez ne legyen így!
2010-06-02: Világfigyelő - :

Toleranciamenetet szerveznek Pozsonyban

Toleranciamenetet tartanak Pozsonyban jövő kedden. A menet egyik fő célja, hogy felhívják a figyelmet a szlovák―magyar megbékélés szükségességére.